Här sker det flest viltolyckor

Någonstans i landet sker en viltolycka var nionde minut.
– Vid den här tiden på året rör sig viltet mycket, varnar Hans Lippens vid polisen. Här kan du se vilka vägar i Västra Götaland som är mest drabbade.

ANNONS
|

Så sent som i fredags kväll var det en allvarlig olycka på väg 178 i höjd med Stala på Orust då en bil kolliderade med en älg. Två personer skadades och fördes till sjukhus. Bilen fick bärgas och älgen avlivades av jakträttsinnehavaren.

– Vi har väldigt många viltolyckor i vårt område nu, så det finns all anledning att vara observant – och inte minst hålla hastighetsgränserna, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland.

Äter frukt

En förklaring är att viltet rör sig mycket – även inom tätbebyggda områden. Över 30 procent av alla viltolyckor sker i de tre storstadslänen, enligt Nationella viltolycksrådet.

ANNONS

– Frukten i trädgårdarna lockar, något som faller älg och rådjur i smaken och som leder till att vi har en hel del olyckor även centralt. Viltstängsel i all ära, men viltet tar sig ofta in via avfarterna – sedan har de problem att hitta ut igen och kan bli ganska stressade, säger Hans Lippens.

Utanför tätorten bidrar den pågående älgjakten till att djuren rör sig över stora områden och inte sällan korsar vägar.

LÄS MER:Personbil i krock med älg – två till sjukhus

Mörkret påverkar

– Framför allt där det jagas med hund rör sig älgen mycket och det är fortfarande en del oroliga fjolårskalvar som rör på sig, säger Hans Lippens.

Ytterligare en faktor till de många viltolyckorna är att det är mörkt en stor del av dygnet, inte sällan i kombination med regn som gör att sikten försämras.

– Ytterligare ett skäl att hålla hastigheten – och att ta varningsskyltarna för vilt på allvar. De finns inte där av en slump. Det är också viktigt att som förare ha koll på kanterna av vägen, säger han.

Extra försiktigt ska man ta det i gryning och skymning då större vilt som älg, rådjur, hjort och vildsvin normalt sett är mest aktivt.

LÄS MER: Kartläggning ska minska viltolyckorna

ANNONS

Kända stråk

– I synnerhet om man kommer till platser där skogen öppnar sig och fälten tar vid i form av passager. Där går djuren ofta i sin jakt efter mat, även vid stråk där man vet att viltet tar sig för att dricka bör man vara extra försiktig, säger Jerker Andersson, länsansvarig för de jägare som kallas ut för eftersök.

– Deras uppgift är att spåra djur som kan ha skadats vid en olycka. Därför är det viktigt att som bilist noga markera den plats där olyckan har skett och sedan kontakta polis, säger Jerker Andersson.

Förra året inträffade drygt 61 000 viltolyckor runt om i landet och enligt Nationella viltolycksområdet lär summan bli ungefär densamma i år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS