Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Här landar JAS Gripen på väg i Västsverige

Riksväg 44 är avstängd under onsdagen. Anledningen – åtta stycken JAS 39 Gripen använder vägen som start- och landningsbana. – Vi övar för att bli bättre på att försvara Sverige, säger John Lidman, informationschef vid Skaraborgs flygflottilj.

Vid niotiden under onsdagsförmiddagen stängdes riksväg 44 mellan Lidköping och Grästorp av, och trafiken började att ledas om. Det tog en timma för Skaraborgs flygflottilj att förvandla bilvägen till en fullt fungerande stridsbas, vilket SVT Nyheter Väst rapporterat om.

– Klockan 10.05 landade det första stridsflygplanet på vägen, säger John Lidman, informationschef vid Skaraborgs flygflottilj.

Sedan dess har det varit full fart. Åtta stridsflygplan av modellen JAS 39 Gripen har startat och landat från den provisoriska stridsbasen under dagen.

– Vi måste kunna verka från andra platser än vår huvudbas. För en flygplats är ju ett lätt mål, så vi vill kunna verka från flera ställen. Då är ett sätt att använda vägsträckorna, säger John Lidman.

Väg avstängd

Men att ordna en sådan här övning är inte helt lätt. I våras övade man bara på att stänga av en väg – något som är tillräckligt mycket jobb i sig. Men med hjälp av Landstinget, Trafikverket och vägbolaget Svevia har man nu kunnat ta det ett steg längre. Stridspiloten Philip har suttit bakom styrspaken i ett av stridsplanen under onsdagen.

– Det var roligt, det var inte bara spännande. En utmaning, säger han.

Philip jobbar på Skaraborgs flygflottilj och det var första gången han landade på en väg.

– Man behöver vara extra precis och vara väldigt exakt eftersom banan är så kort. Man får inte landa för tidigt och landar man för långt in på banan hinner man inte bromsa in farten, man måste vara mer precis än normalt, säger han.

Varför gör ni den här övningen?

– För att vi ska kunna landa på sådana här typer av baser. I händelse av krig eller upptrappning kan vi behöva sprida ut oss på andra ställen än där vi normalt verkar ifrån.

Avsedd för stridsflyg

På riksväg 44 mellan Lidköping och Grästorp finns fyra sträckor på en kilometer styck som är lite bredare än normalt. Tanken är att vägen ska kunna fungera som just ett flygfält i skarpa situationer.

– Att starta och landa på vägsträckan är inga konstigheter i sig, det kräver lite mer av piloterna eftersom det är kortare bana. Men handlingen som sådan är egentligen inga större konstigheter med, säger John Lidman.

Att övningen sammanfaller med den rikstäckande Auroraövningen är en tillfällighet, förklarar John Lidman. Detta är något som har planerats länge.

– Den här övningen är vår egen övning, för att utveckla vår egen förmåga, så det tillhör inte Aurora. Den har planerats länge. Så det är förbandets sätt att utveckla sin förmåga, säger John Lidman.

Riksväg 44 var stridsbas fram till klockan två under onsdagsförmiddagen. Sedan hade man en timma på sig att städa undan innan trafiken släpptes på igen. Flygvapnet kommer eventuellt att genomföra övningar på platsen även under torsdagen.

Filmklipp: SVT Nyheter Väst

Mest läst