Här blir det 30 grader under helgen

Den som längtar efter högsommarvärme behöver inte åka speciellt långt i helgen. I Västsverige kan termometern stiga upp mot 25 grader med lite tur. Men varmast blir det i trakterna runt Norrköping och Oskarshamn. – Där blir det upp mot 30 grader på lördagen, säger meteorologen Christoffer Hallgren.

ANNONS
|

För den sol och badsugne finns goda chanser att njuta under Kristi himmelfärd och Pingst.

– Det är ju ganska kallt i havet fortfarande, men om man inte är så kräsen med havstemperaturen så kan man bara köra på, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Forseca.

Slutet av maj och början på juni betyder långledigt för många. Det ser ut att bli riktigt fint väder över Kristi himmelfärdshelgen, även om moln väntar på horisonten.

På fredagen tar varmare, sydligavindar sig in över landet och temperaturen väntas stiga ett par grader över 20-strecket.

– Det blir mycket sol, riktigt fint på klämdagen, sägerChristoffer Hallgren, meteorolog på Forseca.

ANNONS

Mycket sol väntas och det kommer bli en riktigt trevlig klämdag. Det fina vädret kommer även att hålla i sig under hela lördagen. Med lite tur kan det bli högsommartemperaturer i Västsverige, upp mot 25 grader.

Är det dags att plocka fram badmössan i så fall?

– Det är ju ganska kallt i havet fortfarande, men om man inte är så kräsen med havstemperaturen så kan man bara köra på, säger han.

Den västliga vinden gör dock att den som vill ha garanti på riktigt höga temperaturer gör bäst i att spendera sin ledighet på andra sidan landet. I östra Sverige, framförallt i Kalmar län och runt Norrköping, väntas det bli upp mot 30 grader på lördagen.

– Havet är ganska kyligt såhär års så vinden kyls ner över havet. När den transporteras över land värms den upp igen, säger Christoffer Hallgren.

– Det blir ju ganska varmt i Västsverige ändå, men det kommer blåsa litegrann. Och det kan nästan vara lite skönt med en svalkande vind när det är så varmt.

Kallare väder väntar

På söndag däremot beräknas vädret slå om till det sämre. Moln kommer börja dra in och regn väntasifrån väster.

– Regnområdet kan komma in antingen mitt på dagen, men annars under eftermiddagen eller kvällen, säger Christoffer Hallgren. Det är fortfarande ett litet frågetecken i prognosen.

ANNONS

Med regnet väntas också kraftigare vindar och kallare temperaturer, runt 15-18 grader. Vindarna kommer kännas av särskilt utefter västkusten, eftersom de kommer från havshållet.

Fortsatt fint helgväder

Söndagens svalare väder väntas hålla i sig under första delen av nästa vecka, men under torsdagen vänder det. Värmen kommer tillbaka och beräknas hålla i sig under hela den kommande helgen.

– Varmluftsbubblorna prickar in helgerna, så att säga, säger Christoffer Hallgren.

ANNONS