Här överklagas flest bygglov

ANNONS
|

Sotenäs är den kommun i Sverige där det överklagas mest i hela Sverige, tätt följt av Hylte och Borgholm.

I Munkfors överklagar man minst, enligt den lista som Fastighetsägarna GFR sammanställt över hur benägna människor i olika kommuner är att överklaga.

Rankingen är gjord med data från Boverket från 2009 till 2013, utifrån flest överklagade bygglov och detaljplaner per 10000 invånare.

Från Fastighetsägarna vill man starta en debatt om attityder till överklagande.

- Finns det kanske en kultur i vissa kommuner och i vissa grupper i samhället? Vi kan se att det finns klara samband mellan kvadratmeterpris i kommunen och politiska sympatier. Generellt sett överklagas det mer i blåa kommuner där medelinkomsten är högre, liksom i kommuner med en hög andel fritidshus, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna GFR och ansvarig för rapporten i ett pressuttalande.

ANNONS

Det syns tydligt i kommuner med små kustnära samhällen. Där är sju av tio kommuner på mesta överklagandelistan. Samtliga ligger vid havet, och har färre än 20000 invånare.

Bland de kommuner som har mer än 60 000 invånare ligger Kungsbacka i topp när det gäller överklaganden, tätt följt av Nacka och Halmstad.

I Sveriges tre storstäder ligger man under rikssnittet för överklagande.

Stockholm placerar sig på plats 18, Göteborg på plats 22 och Malmö först på plats 34.

- Problemet är att det som överklagas i exempelvis Tanum belastar samma länsstyrelse som överklaganden i Göteborg och handläggningstiden blir längre, säger David Björnberg.

I vissa kommuner finns det en kultur av att överklaga som enligt Fastighetsägarna i värsta fall kan försena byggprojekt i upp till tio år.

Här överklagar man bygglov mest i Sverige

Kommuner:

1. Sotenäs

2. Hylte (i Hallands inre)

3. Orust (i Bohuslän)

4. Borgholm (på Öland)

5. Tanum (i Bohuslän)

6. Tjörn (i Bohuslän)

7. Simrishamn (på Österlen i Skåne)

8. Vaxholm (utanför Stockholm)

9. Värmdö (utanför Stockholm)

10. Gotland

ANNONS