Här är alla julbadarna

ANNONS
|

Aldrig förr har så många modiga tågat ned till havet för att julbada tillsammans.

Det årliga julbadet i Haverdal tjuvstartades en timme i förväg av en kitesurfare som dagen till äran valt en tomtemössa som huvudbonad.

– Gör man det här på morgonen så smakar julmaten och julspriten mycket bättre sedan. Men du får hjälpa mig att hålla kiten innan när jag springer ut, för nu är det riktigt blåsigt, säger kitesurfaren Pelle Jarlgren medan han pumpar in luft i sin kite.

När han sedan flyger runt och gör volter i luften fylls stranden av glada personer som i en strid ström tar sig ner till stranden och kastar kläderna.

ANNONS

Ett stort kompisgängfrån Gullbrandstorp är några av de första som gör sig redo.

– Vi är 20-30 personer som kommer hit varje år tillsammans. Men alla är inte här frivilligt, det är mycket hets, säger Sebastian Larsson och skrattar.

Tora Lindström och Moa Gulin är två andra julbadare. De betraktar havet med viss tveksamhet innan doppet.

– Det här blir tredje och sista året, haha! Eller ja, det ska man aldrig säga. Vi får se nästa år, säger Tora Lindström som började julbada efter att hennes morfar slagit vad om att hon aldrig skulle våga. Det gjorde hon.

Badaren Anders Johansson bar strandens finaste keps, en kulörtsak med solskärm.

– Det är bäst att ha den så att man inte bränner sig i solen på stranden. Skål på dig, säger han och sveper en liten julsnaps som uppvärmning.

Reportern själv hållersånär på att missa utspringet, men lyckas precis få av sig kläderna innan nedräkningen börjar.

Sedan rusar alla badare ut som om de vore statister i en stridsscen i filmen Braveheart. Resultatet kan du se i filmen här ovan.

Hur var då badet? Inte dumt alls faktiskt. Det brukar faktiskt vara värre att doppa sig för första gången i juni.

ANNONS

Men då har man ju i och för sig inte hundratals glada människor runt omkring sig som hjälper varandra att hålla en kär tradition vid liv. Och aldrig någonsin förr har de varit så många.

God jul!

ANNONS