Gymnasium för dyrt att rädda

ANNONS
|

GP har tidigare berättat hur gymnasiet vid Säveån sjunker i leran. Byggnaden är drabbad av sättningsskador både ut- och invändigt och kommunstyrelsen har avsatt 53 miljoner för åtgärder. Tanken var att göra en omfattande grundförstärkning och att arbetet skulle starta nästa sommar.

Men efter sommarens provpålning står det klart att arbetet är mer komplicerat än vad kommunen räknat med. På grund av att bottenplattan är relativt tunn kommer det att krävas både tätare och djupare pålning än tänkt och totalt väntas arbetet kosta cirka 130–140 miljoner kronor.

Kommunalråden fick beskedet i måndags och i veckan informerades hela kommunstyrelsen.

ANNONS

– Man blev lite chockad. Men det kommer bara finnas ett beslut att fatta, det här är för stora kostnader att lägga på en så gammal byggnad, säger Dennis Jeryd (S) kommunstyrelsens ordförande.

Så ni ska bygga ett nytt gymnasium?

– Jag har väldigt svårt att se något annat alternativ. Vi tycker att gymnasiet är jätteviktigt, det är attraktivt i dag och vi vill fortsätta att ha det så.

Dennis Jeryd betonar också att vid ett pålningsarbete skulle byggnaden också behöva utrymmas under en lång period, vilket kommunen vill undvika. Det finns ingen akut fara för byggnaden och enligt Dennis Jeryd kommer kommunen kunna bedriva verksamhet där minst tio år framåt. Därför finns det gott om tid att hitta och utreda andra lösningar. Beslutar kommunstyrelsen att bygga ett nytt gymnasium är det inte heller säkert att det kommer att placeras på samma ställe.

– Nu får vi fundera på om det finns andra lokaliseringar, men det är för tidigt att säga något om det nu, vi behöver mer underlag.

ANNONS

Lerums kommun planerar även att bygga en ny idrottshall och ett kulturhus på området. Enligt tidsplanen ska de stå klara 2018 och trots de nya beskeden gäller den målsättningen.

– Det är fortfarande ett prioriterat område, men det är klart att det hamnar i lite annan dager nu. Vi får titta extra på lokalisering så att vi inte bygger på fel ställe, men arbetet med hur lokalerna ska se ut stannar inte upp.

Fakta: Lerums gymnasium

Har cirka 1 450 elever och cirka 170 anställda.

Undervisningen bedrivs i flera byggnader, varav den största är den som behöver åtgärdas.

Är indelad i fem olika enheter och omfattar många program exempelvis naturvetenskap, teknik, samhällsvetenskap, barn- och fritid, bygg och anläggning och estetiska programmet.

Här finns även gymnasiesärskola.

ANNONS