Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

GW:s teori: "Madsen ströp Kim Wall"

Polisprofessor Leif GW Persson teori är att Kim Wall ströps till döds i salongen på Peter Madsens ubåt. I säsongspremiären av "Veckans Brott" berättar Persson också att han inte tror att det misstänkta mordet var planerat. – Det här är en mycket obehaglig händelse - ett mycket utdraget förlopp, säger professorn i programmet.

Fredagen den sjätte oktober gjorde den danska polisen ett genombrott i utredningen efter den svenska journalisten Kim Walls död.

På omkring tio meters djup i Kögebukten söder om Köpenhamn fann dykare kvinnans huvud i en påse och i andra påsar låg även Kim Walls två ben, hennes kläder och en kniv. 

Polisprofessor Leif GW Persson har följt mordet sedan ubåtskaptenen Peter Madsen den 12 augusti häktades misstänkt för att ha dödat den svenska kvinnan. 

GW på plats i Köpenhamn

I samband med att Madsens omhäktades i början av oktober åkte Persson själv till Köpenhamn för att sätta sig in ytterligare i fallet. Under besöket tog GW bland annat en titt på Peter Madsens bärgade ubåt UC3 Nautilus. Han gjorde även en egen rekonstruktion gällande Madsens troliga färd med farkosten under torsdagskvällen den 10 augusti och under natten mot fredagen den 11 augusti då polisen misstänker att Peter Madsen mördade Kim Wall. 

I tisdagens säsongspremiär av "Veckans Brott" i SVT åker Persson runt i en mindre motorbåt i Kögebukten och berättar om hur han tror att Peter Madsen navigerade sin ubåt innan och efter det misstänkta mordet. 

I programmet berättar GW också att han tror att Peter Madsen mördade Kim Wall i salongen på ubåten.  

"Styckar man en kropp märks det"

Polisprofessorn berättar också att han är övertygad om att Peter Madsen medvetet sänkte sin ubåt, vilket även undersökningar av farkosten enligt den danska polisen har klarlagt. 

GW berättar även i programmet att han tror att Kim Walls kropp styckades i ubåten då polisen bland annat har hittat spår av den svenska kvinnans blod i farkosten.

Under Peter Madsens omhäktningsförhandlingen i början av oktober redovisade åklagaren Jakob Buch-Jepsen bland annat resultatet av den rättsmedicinska undersökning som gjorts av Kim Walls bål som hittades vid ön Amagers strandkant den 21 augusti. 

Madsen hade tortyrfilmer i datorn 

Undersökningarna visar enligt åklagaren att Kim Wall hade 15 knivhugg i bålen, ett i bröstkorgen och 14 i buken och att skadorna uppkommit i samband med hennes död eller kort därefter. Under häktningsförhandlingen meddelade även åklagaren att filmer på hur kvinnor torteras och mördas har anträffats i Peter Madsens dator. 

– Datorn är inte bara min egendom. Andra människor har också haft tillgång till den, kommenterade Peter Madsen själv uppgifterna under förhandlingen. 

Fyndet av Kim Walls huvud och de andra kroppsdelarna stärker den uppfattning Leif GW Persson länge har haft om fallet. 

Persson skrev själv nyligen i sin kolumn i Expressen om vilket motiv han misstänker att Madsen hade för att mörda. 

"Min slutsats är att Kim Wall mördas någon gång mellan klockan tio och tolv på torsdag kväll. Motivet sannolikt sexuellt och sadistiskt. Därefter styckas kroppen, kroppsdelarna förses med sänken och dumpas ungefär en landmil söder om det ställe där mordet och styckningen ägt rum", skrev professorn i Expressen. 

GW: Mord i 99 fall av 100

När en kvinna hittas styckad med den typ av skador Kim Walls kropp har handlar det enligt Persson i 99 fall av 100 om ett mord som ligger bakom. 

Peter Madsen har sedan han greps dagen efter Kim Walls försvinnande konsekvent nekat till att han har mördat henne. Istället menar han att hon dog efter att ubåtens tunga tornlucka föll igen och träffade henne i huvudet. 

Enligt den danska polisen finns det däremot inga frakturer eller andra tecken på att hennes huvud har utsatts för våld. 

"En celldörr slår igen"

Att polisen efter fyndet av huvudet eventuellt kan slå hål på Peter Madens version om hur Kim Wall dog gör att Leif GW Persson ser det för osannolikt att han kan undgå att dömas för mord. 

"Det får mig också att tro att jag snart kan få höra det glädjande ljudet från en celldörr som slår igen bakom en livstidsdömd Peter Madsen", skrev GW i sin kolumn i Expressen tidigare i oktober. 

I tisdagens avsnitt av "Veckans Brott" berättar GW fortsatt att han inte tror att mordet var planerat då en ubåt i ytläge en sommarkväll väcker stor uppmärksamhet. 

– Jag tror att det här en idé han fått under resans gång. Hade han planerat att göra på det här viset kan det bara sluta på ett sätt nämligen att han kommer att åka dit för det och det tror jag inte att han vill, säger GW Persson. 

GW: "En vrickad jävel"

Persson uppger också att det faktum att Peter Madsen inte hade några skador på sin kropp efter det misstänkta mordet tyder på att han på något sätt överrumplade Kim Wall innan han enligt professorns teori ströp henne till döds och sedan genomförde andra sadistiska handlingar. 

– Det här är mycket obehaglig händelse - ett mycket utdraget förlopp, säger GW. 

Dagen efter att Kim Wall anmäldes försvunnen räddades Madsen i land av en några fritidsfiskare i samband med att hans ubåt sjönk. TV-bilder från när Madsen stiger i land visar en leende dansk. 

– Om man jämför hans beteende med det som måste ha skett är det en vrickad jävel, det här är ingen trevlig människa, han måste vara tokig så det räcker och blir över. Jag förstår inte hur han tänkt. Det här måste rimligen vara en oplanerad gärning och det här måste vara något han har fått i huvudet när de har åkt ut i båten, men han ska inte klara av att gå i land med det här, säger Persson. 

Madsen ska sinnesundersökas 

Sedan polisen hittade Kim Walls huvud och ben har Madsen enligt polisen inte längre velat prata med utredarna. Madsen uppgav själv tidigt i utredningen att han just ville samarbeta och att hans version om händelsen skulle få komma ut. 

– Det är frivilligt om man vill bli förhörd eller inte. Men praktiskt taget gör det inte så mycket, vi har en detaljerad redogörelse från honom sedan tidigare, har Jens Møller, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisens mordenhet, kommenterat ubåtskaptenens tystnad till tidningen Sydsvenskan.

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark har inte heller velat kommentera polisens senaste fynd.

I samband med omhäktningsförhandlingen i början av oktober beslutade Köpenhamns tingsrätt att Peter Madsen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, något som han tidigare inte hade gått med på. Enligt åklagaren väntas undersökningen vara klar någon gång vid årskiftet. 

 

Ubåtsfallet – Detta har hänt

Den svenska journalisten Kim Walls kvarlevor har hittats i vattnet utanför ön Amager i Köpenhamn. Torson har identifierats med hjälp av dna.

Danske ubåtsbyggaren Peter Madsen är häktad misstänkt för att ha mördat henne.
Det här vet vi hittills:

Kim Wall, en svensk journalist bosatt i Danmark, skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans ubåt. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Under natten mot fredagen slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt till sin kajplats. Tidigt på fredagsmorgonen påbörjas sökandet efter ubåten UC3 Nautilus, som är 17,8 meter lång och väger 40 ton.

Klockan 10.14 på fredagen syns ubåten vid Kögebukten, söder om Köpenhamn. Madsen meddelar då via radio att han är på väg tillbaka till hamnen. Vid 11-tiden sjunker plötsligt ubåten. Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte. Madsen hävdar att han släppte av henne kvällen före. Den tekniska undersökningen visar sedan att han sänkt ubåten med flit.

Måndagen den 21 augusti hittas en kvinnotorso i vattnet vid Amagers sydkust, som är en del av Köpenhamn. Enligt polisen har kroppen stympats med avsikt. På onsdagen, den 23 augusti, bekräftar polisen att det är Kim Wall som har hittats död. Kvarlevorna har identifierats med dna. Torson och blod från ubåten har matchats med dna från Kim Walls tandborste och hårborste.

Misstänkte Peter Madsen har i Köpenhamns byret (tingsrätten) sagt att han "begravde" Kim Wall till sjöss sedan hon dött i en olycka ombord på hans ubåt. Madsen är häktad misstänkt för mord.

Polisen har fortsatt att söka efter Kim Walls kvarlevor. Fredagen den 6 oktober gör polisen fynd i Kögebukten och skriver på Twitter att fynden förmodligen har koppling till ubåtsfallet.
Lördagen den 7 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att man hittat ytterligare kvarlevor efter Kim Wall i flera plastpåsar som sänkts med metalldelar i Kögebukten.

Bland annat har hennes huvud hittats och polisen säger att de inte kunnat hitta skador som överensstämmer med Peter Madsens påstående att Kim Wall dött när hon fick en tung lucka i huvudet. Även en kniv och kläder hittas i påsarna.

Källa: TT

Mest läst