Gunnebos orangeri ger liv till traditionellt hantverk

Efter två års försening görs nu en kraftsamling för att rekonstruktionen av Gunnebos orangeri ska bli klart. På lördag öppnas dörrarna för alla som vill ta del av det gedigna hantverket.

ANNONS
|

Med hjälp av gamla ritningar har slottsarkitekten Stefan Günther försökt återskapa orangeriet som det såg ut i slutet på 1700-talet. Precis som då kommer det att bestå av tre hörnpaviljonger och bland annat innehålla tre kakelugnar, fönster med handblåst glas, ornament och en så kallad drängkammare.

– Huset är inspirerat av franska lustslott och vi ligger oerhört nära originalet, säger Stefan Günther.

Tanken är att orangeriet också ska användas på samma sätt som förr för att förvara slottets citrusträd under vintern. På somrarna kommer orangeriet i stället vara öppet för publika evenemang som bröllop eller konstutställningar.

Projektet startade 2013 och från början skulle byggnaden stå klar i år. Men 2015 upptäcktes omfattande skador på slottsbyggnaden i Mölndal vilket innebar att hantverkarna fick flyttas dit och orangeriet lades på is. Nu är dock slottsrenoveringen i slutfasen och därmed kan rekonstruktionen ta fart igen.

ANNONS

– Nu går vi in i ett helt nytt skede. Vi räknar med att orangeriet ska vara klart 2020, säger Stefan Günther.

Precis som när det gäller resten av de historiska byggnaderna på Gunnebo används gammal byggteknik i alla led. Just nu pågår arbetet med att spika upp fasaden, ett enmansjobb som kommer ta ungefär ett år, berättar Stefan Günther.Han betonar att en viktig del i återskapandet är att bevara hantverkskunskaperna. Gunnebo slott tar därför emot praktikanter från flera utbildningar i landet, bland annat bygghantverksprogrammet på Göteborgs universitet.

– Vi vill att Gunnebo ska vara en plattform för att utbilda unga hantverkare, kunskapen behöver föras vidare.

Men att bygga enligt gammal teknik och samtidigt lära ut den är kostsamt. Nu räknar Gunnebos ledning med att notan kommer att landa på cirka 20 miljoner kronor. Projektet har hittills finansierats till lika delar av Mölndals stad, Västra Götalandsregionen och privata sponsorer.

– De är positiva, så det kommer att bli klart. Vi ser också resan som en del av målet, säger Stefan Günther.

För att uppmärksamma hantverkskonsten anordnas en byggnadsvårdsdag, tillsammans med Svenska byggnadsvårdsföreningen, på orangeriet på lördag. Verksamma i branschen kommer att finnas på plats och besökarna erbjuds även en rundvisning i orangeriet.

ANNONS

– Då kan man få lite tips och råd om hur man själv kan göra hemma.

Fakta: Historien om Gunnebo orangeri

  1. Gunnebo orangeri ritades, likt övriga anläggningen, av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg för handelsmannen John Hall och hans familj.
  2. I drängkammaren bodde en dräng som hade till uppgift att se till att det inte blev frostgrader. Genom att ställa ett glas med vatten i fönstret visste han att det var dags att elda i kakelugnarna när vattnet frös till is.
  3. Efter John Halls död 1802 följde konkurser varpå vanvård och bränder raderade stora delar av Gunnebo. Orangeriet revs efter flera år av misskötsel.

Källa: Gunnebo slott

ANNONS