Va-ingenjören Jennie Fälth demonstrerar hur fettratten fungerar som erbjuds alla hushåll i Kungälv. Bild: Martina Liljedahl
Va-ingenjören Jennie Fälth demonstrerar hur fettratten fungerar som erbjuds alla hushåll i Kungälv. Bild: Martina Liljedahl

Grymt fett med trattar – succé för insamling

Fettratten har blivit en succé i Kungälv. Sedan kommunen erbjöd invånarna gratis trattar för att samla in sitt matfett har 5 000 trattar gått åt och minst 1 200 kilo fett lämnats till återvinning.

|

– Den stora vinsten tycker jag är att det börjar pratas om det mer. Den som aldrig brydde sig tidigare kanske nu någon gång ibland torkar ur sin stekpanna. Det är ett steg på vägen, säger Jennie Fälth, va-ingenjör i Kungälvs kommun.

Det var hon som i december 2016 introducerade idén att dela ut så kallade miljötrattar till Kungälvsborna för att minska andelen fett som spolas ut i det kommunala avloppsnätet.

Tanken är att det ska bli lättare att samla in det med hjälpa att tratten som kan skruvas på en vanlig pet-, saft- eller sirapsflaska och sedan lämna på närmaste återvinningscentral.

– Vi kanske inte har så stora problem som London, men det blir regelbundet stopp i rören eller pumpstationerna och då får vår driftpersonal rycka ut, säger Jennie Fälth.

Förutom risken för stopp, att det sker läckage till naturen och att det kan uppstå luktproblem, så utsätts avloppsrören för en stor påfrestning. Av fettet bildas svavelväte som kan fräta sönder gamla betongrör.

Flera bostadsrättsföreningar har också sett vinster med trattarna och varit och hämtat. Det har gått åt tre gånger fler trattar än vad kommunen hade förväntat sig.

– Vi får beställa nya nu för de är på väg att ta slut igen.

Väl på återvinningscentralen lämnas flaskorna med fett direkt till personalen.

– Så gör vi för att säkerställa att det verkligen är fett i flaskorna. Personalen häller det sedan i en tunna och när vi har ett gäng tunnor kommer Svensk fettåtervinning och hämtar det. Slutligen blir det tvål, stearin, plast, tvättmedel, gummi, målarfärg, och biobränsle, säger miljöingenjören Lina Junedahl.

Miljötrattarna i Kungälv fick stort medialt genomslag för ett år sedan, men mest spridning fick kanske ett riktigt äckligt videoklipp som kommunens kommunikatör la ut på Kungälvs kommuns webbplats.

Trattarna är ett sätt att minska fettet i avloppssystemet. Ett annat är fettavskiljare. Kommunens fastighetskontor håller nu på att se över sina egna fastigheter för att se till att det finns fettavskiljare i exempelvis alla skolkök. Nästa steg är att ställa krav på kommersiella verksamheter som restauranger.

Fakta: Så tar du hand om ditt matfett hemma

  1. Häll överblivet matfett, smör, oljor, frityroljor med mera i en flaska och lämna till återvinningscentralen.
  2. Torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Låt fettet stelna innan du torkar, då går det lättare.
  3. Lite fett går att hälla i komposten. Men större mängder bör samlas ihop och återvinnas på återvinningscentral (ÅVC). Den som inte kan ta sig till en ÅVC kan kasta flaskan bland sina hushållssopor.
  4. Kungälvsbor kan hämta miljötrattar på kommunens återvinningscentraler och i kundcenter i stadshuset.