Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace.
Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace. Bild: Andrew McConnell/Greenpeace

Greenpeace om Preems besked: ”Visar att greenwashing inte funkar”

Preems beslut är en viktig seger för miljörörelsen – men också för demokratin. Det säger Greenpeace kampanjledare Carl Schlyter.
– Protesterna har visat att greenwashing inte funkar, folket genomskådar det, säger han.

ANNONS
|

Preems besked att företaget drar tillbaka ansökan om att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil mottas med jubel inom miljörörelsen.

Under sensommaren har protesterna intensifierats. Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior III har synts på Västkusten och flera aktivister har gripits under klimatmanifestationer.

LÄS MER:Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad av Preemraff

Visar att engagemang gör skillnad

Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace, har varit på plats i Lysekil under protesterna för att prata med invånarna, politiker och näringslivet. Han tror att protesterna har varit med och påverkat Preems beslut.

– Hade Preem fått tillstånd att släppa ut 2,7 miljoner ton koldioxid per år under lång tid framöver hade Sverige i princip inte haft en chans att nå våra klimatmål. Men minst lika viktig som miljövinsten är att alla de tiotusentals människor som har engagerat sig nu kan känna att det de har gjort spelar roll, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Striden om utsläppen på Preemraff i Lysekil – som påverkar hela Sverige

Enligt Magnus Heimburg, nytillträdd vd för Preem, är beslutet dock grundat på kommersiell grund, baserat på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet.

– Jag är glad att Preem äntligen delar miljörörelsens syn på att fossila investeringar inte har en framtid, säger Carl Schlyter.

”Inte kommersiellt gångbart”

Han har förståelse för att många Lysekilsbor oroas av beslutet, men menar samtidigt att samhället nu får en möjlighet och tid att ställa om den lokala ekonomin till näringar och jobb som är hållbara på sikt och att det kan vara fördelaktigt att bli mindre beroende av en ensam arbetsgivare.

Någon överhängande risk att Preem ska lämna in en ny ansökan till exempel vid ett förändrat parlamentariskt läge ser Greenpeace inte heller i nuläget.

– Under överskådlig tid är det inte kommersiellt gångbart. Vi ser hur hela fossilbranschen dras med lönsamhetsproblem. Det tråkiga är att man kunde ha tyckt att de skulle ha ställt om på grund av miljöproblem, säger Carl Schlyter.

Under dagen har han suttit i möten med samarbetsorganisationer för att tacka för ett gott samarbete, men något särskilt firande finns inte planerat.

– Nu kan vi unna oss att fira en dag. Sen fortsätter en livslång kamp för bättre naturvård och klimat.

ANNONS

LÄS MER:Greenpeaces flaggskepp Rainbow Warrior III kommer till Marstrand och Lysekil

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS