Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Christian Johansson (M) ordförande i Kungsbackanämnden. Bild: privat
Christian Johansson (M) ordförande i Kungsbackanämnden. Bild: privat

Gratis kondomer till elever i Kungsbacka

Region Hallands Kungsbackanämnd har beslutat att avsätta 40 000 kronor till att dela ut gratis kondomer på alla gymnasier och högstadieskolor i kommunen, som P4 Halland tidigare uppmärksammat. Ordföranden Christian Johansson (M) tycker att satsningen är väl värd pengarna.

Varför satsar ni på det?
– Bakgrunden är att skolsköterskorna bad oss att hjälpa till med pengar till kondomer. Och vi tyckte att det var en jättebra idé. Man ska bli kompis med sin kondom, ju tidigare desto bättre. Det kan handla om frågor som; Hur öppnar man paketet? Hur ser den ut? Vad gör man med den?

Beslutet har skapat en hel del uppmärksamhet. Vad har ni fått för reaktioner?
– Det har varit väldigt positivt överlag, det är jättekul. Egentligen är det ingen stor grej, men att det väckt debatt gör att folk pratar om det hemma och man får en diskussion om det.
Det har ju även varit reaktioner på att så unga elever som på högstadiet ska få kondomer.

Hur bemöter du det?
– Jag förstår kritiken och är glad att den kommer så att vi kan prata om det. Det kommer inte att kastas ut kondomer utan man har ett samtal med skolsköterskan och sedan kan man få dem. På högstadiet finns elever som är sexuellt aktiva, men det primära kommer inte vara att alla ska använda kondomerna som det är tänkt utan mer att man får se hur de känns och funkar, kanske göra en ballong av den.

Vad vill ni uppnå med det här?
– Vi hoppas på att elever ska kunna prata med sina föräldrar om det här utan att det ska kännas jätte­pinsamt. Min egen första relation till kondomer fick jag när jag var tolv år och cyklade med två kompisar till en kondomautomat och vi var jättenervösa. Man kan hoppas att elever i Kungsbacka slipper det nu. Men jag vill också betona att vi har en fantastisk ungdomsmottagning där man alltid kan få kondomer, den här satsningen blir ett komplement till det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mest läst