Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Gratis bussresor för unga och äldre

Nästa år kommer pensionärer och gymnasieelever i Kungsbacka att få åka gratis med kollektivtrafiken. Det har kommunstyrelsen nu beslutat.

Frågan om fria resor för pensionärer har diskuterats sedan lång tid tillbaka. Exempelvis har pensionärspartiet SPI i Kungsbacka skrivit motioner till fullmäktige, men fått avslag.

Men nu har alliansen tänkt om. I budgeten för 2015, som nyligen godkändes, finns pengar avsatta för att införa fria resor för pensionärer.

– Det har varit diskussioner i många år och nu har vi sagt okej. Det finns ju i vår närmaste grannkommun Göteborg och det är läge att införa det nu. Det finns fattigpensionärer även i Kungsbacka, säger Per Ödman (M) kommunstyrelsens ordförande.

Fria resor med kollektivtrafiken ska gälla alla från 65 år under lågtrafik och förhoppningen är att det ska införas vid årsskiftet.

Även kommunens gymnasieelever kommer nu att få busskort. De ska gälla fram till klockan 19.00 inom hela Göteborgsregionen.

Frågan har tidigare drivits av Socialdemokraterna och Folkpartiet har haft det som valfråga.

– Vi har inte haft råd förut, men nu såg vi chansen. Vi börjar med gymnasieungdomar och när ekonomin tillåter går vi vidare. Vi vill införa busskort från årskurs sex, säger kommunalrådet Ulrika Landergren (FP).

Hon nämner flera fördelar med att satsa på att gymnasieeleverna ska få åka gratis. Att andra kommuner erbjuder det är ett viktigt argument.

– En del kanske väljer en gymnasieskola i Göteborg bara för att man får busskort då. Vi tycker inte att det ska vara avgörande.

Tanken är också att ge ungdomarna möjlighet att åka tåg eller buss till fritidsaktiviteter på eftermiddagar och kvällar.

– Samtidigt lär sig ungdomarna att åka kollektivt och det är också bra för miljön, säger Ulrika Landergren.

Totalt satsar Kungsbacka 13,5 miljoner på gratis busskort nästa år. Budgeten ska klubbas i kommunfullmäktige 11 juni.

Mest läst