Ovanligt beslut. Mark- och miljööverdomstolen avslår Kungsbacka kommuns bygglovsansökan för Kolla parkstads förskola som byggdes 2014. Bild: Lisa Henricson
Ovanligt beslut. Mark- och miljööverdomstolen avslår Kungsbacka kommuns bygglovsansökan för Kolla parkstads förskola som byggdes 2014. Bild: Lisa Henricson

Grannar vann strid mot prisad förskola

Arkitekturprisade Kolla parkstads förskola ligger för nära radhusområdet. Efter en flera år lång strid ger Mark- och miljööverdomstolen grannarna rätt.

ANNONS
|

När grannparet köpte sitt radhus var förskolan ännu inte påbörjad, däremot fanns redan planer på att bygga. Grannarna fick aldrig möjlighet att lämna synpunkter och när byggnaden stod klar 2014 låg den höga fasaden mindre en meter från deras tomt, med fönster mot deras trädgård och därmed stor insyn.

Grannarna ansåg att förskolan, som vann Kungsbacka kommuns arkitekturpris 2015, var en betydande olägenhet för dem, Men kommunen hänvisade till att detaljplanen följts. Grannarna överklagade och bygglovet upphävdes av länsstyrelsen. Därefter har det varit flera turer fram och tillbaka med överklaganden från båda sidor.

Stridit mot kommunen i tre år

För att nå en lösning ändrades fönstrens placering för att på det sättet minska insynen. Men grannarna ansåg att det inte var en tillräcklig åtgärd och fick rätt i länsstyrelsen ännu en gång. I en inlaga till mark- och miljödomstolen beskriver paret hur de drabbats på flera sätt. Dels ekonomiskt eftersom fastigheten minskat i värde, dels känslomässigt eftersom de känner sig instängda och betraktade. De beskriver också en maktlöshet att som vanliga människor strida mot en kommun i tre års tid.

ANNONS

Placeringen en betydande olägenhet

I början av året fick kommunen rätt i mark- och miljödomstolen, som upphävde länsstyrelsens beslut. Men nu har striden slutligen avgjorts i högsta instans och Mark- och miljööverdomstolen håller med grannarna om att placeringen och utformningen av förskolan är en betydande olägenhet för dem. Dessutom fanns möjlighet att placera och utforma byggnaden på ett annat sätt, enligt domstolen. Därmed avslås bygglovsansökan och nu kan kommunen inte längre överklaga utan måste vidta åtgärder.

– Vi får analysera domen och se vad vi har för handlingsalternativ, säger Lars Nyström, chef på serviceförvaltningen i Kungsbacka.

Kan ni bli tvungna att riva?

– Nej, det tror jag inte. Föräldrar behöver inte vara oroliga, vi ska försöka få ut mer information under veckan.

Hanna Ståhl är tillförordnad bygglovschef i Kungsbacka kommun sedan februari. Hon var inte med då beslutet om bygglovet fattades, men hänvisar till att byggnadsnämnden följt detaljplanen.

– Mycket i plan- och bygglagen är bedömningsfrågor. De har svängt i de olika rättsinstanserna, vilket tyder på att det här inte är helt lätt.

GP har varit i kontakt med grannarna som avböjt att vara med i en artikel.

ANNONS