Grannar får rätt – vägen var för hög

ANNONS
|

GP har tidigare berättat om den cirka 200 meter långa lokalgatan i villaområdet intill Vällsjön, som började byggas i våras. Tidigt reagerade boende på att vägen låg högt över marknivån, vilket bland annat skulle innebära stora kostnader för att fylla upp tomterna. Grannarna överklagade till länsstyrelsen, som nu upphäver marklovet.

– Det känns jättebra. Det är det här vi har velat hela tiden, gör om gör rätt och sänk vägen, säger Lars Cronander.

Hans familj äger sex tomter i området och är kritisk till att fastighetsägarna inte fick information om väghöjden innan bygget drog igång. För att stoppa projektet begärde Lars Cronander inhibition, vilket länsstyrelsen beviljade. Härryda kommun överklagade och fick rätt i mark- och miljödomstolen. I väntan på länsstyrelsens beslut i sakfrågan har bygget ändå stått still. Efter det senaste beskedet har Lars Cronander nu gott hopp om att frågan snart får en lösning.

ANNONS

– Jag tycker att länsstyrelsens beslut är väldigt väl underbyggt och tror inte att det kommer att ändras även om kommunen överklagar.

Länsstyrelsen konstaterar att själva vägen inte strider mot detaljplanen. Däremot anser myndigheten att den innebär "betydande olägenhet" för fastighetsägarna eftersom det krävs stora utfyllnader för att kunna ansluta till vägen, vilket i sig strider mot detaljplanen.

Håkan Jacobsson, samhällsbyggnadschef i Härryda, är förvånad över beslutet.

– Vi tycker att det är lite märkligt. Nu ska vi analysera det här och bedöma om vi ska överklaga eller inte, men mycket talar för att vi gör det.

Anledningen till att kommunen valde att höja vägen från början handlar bland annat om tillgänglighetskrav då lokalgatan ska ansluta till en gång- och cykelväg. Dessutom är det ett sätt att slippa pumpar för vatten- och avloppsledningar.

– Det viktigaste för oss är att få en fungerande gata och det tror jag att alla är överens om. Vi fortsätter gärna dialogen med fastighetsägare i området, säger Håkan Jacobsson.

ANNONS