"Det är bra att det finns en laglig vägg och att man kan testa gratis", säger Tyra Sjöberg från Varberg. Bild: Lisa Henricson
"Det är bra att det finns en laglig vägg och att man kan testa gratis", säger Tyra Sjöberg från Varberg. Bild: Lisa Henricson

Graffitivägg populär i alla åldrar

Efter en lång kamp har Kungsbackas ungdomar fått en laglig graffitivägg. Sommarens workshops har lockat alla åldrar och arrangörerna hoppas nu på en fortsättning i höst.

ANNONS
|

– Det har varit mycket positiv respons. Folk tycker att det roligt och något levande, säger Marianne Bartholdsson ungdomskonsulent i Kungsbacka kommun.

En laglig graffitivägg har länge varit en het fråga i kommunen. Kritikerna har hävdat att det ökar spridningen av klottret, medan förespråkarna argumenterat för att graffiti är en konstform.

Hösten 2016 lämnades förslaget om en vägg över till politikerna under ungdomskampanjen Barbro betalar och ett år senare beslutades att trots allt sätta upp en tillfällig graffitivägg vid kulturhuset Fyren i centrala Kungsbacka. Beslutet skapade återigen interna diskussioner och det dröjde ytterligare ett år innan den invigdes i juli.

ANNONS

Väggen är tillgänglig för alla som vill måla närsomhelst och kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar också workshoppar flera kvällar i veckan då kommunen står för färg och deltagarna kan få tips. Aktiviteterna har varit populära bland både barn, ungdomar och äldre, säger Marianne Bartholdsson.

– Det finns ett stort intresse i alla åldrar och det kommer människor från olika delar av kommunen. Det blir ju också en social samlingspunkt.

Även Martin Lundgren Clase, som leder workshopparna, är glad över att väggen är på plats. Han har målat i flera år och är en av dem som drivit frågan om en graffitivägg i Kungsbacka.

– Tidigare fick vi ta oss till Mölndal eller Göteborg och det är inte kul att alltid åka så långt, säger han.

Enligt Marianne Bartholdsson har det inte märkts någon ökning av klottret under sommaren. Martin Lundgren Clase brukar också poängtera vikten av att enbart måla på den lagliga väggen.

– Jag kan inte stoppa någon från att måla olagligt, men finns det en laglig yta så är det ju goare att måla här än att stå någon annanstans och riskera böter, säger han.

Graffitiväggen är uppsatt på prov och kommer att stå kvar under september. Därefter ska projektet utvärderas innan kommunen fattar beslut om den ska få stå kvar eller inte.

ANNONS

– Eftersom det gått så bra öppnar det dörrar för en fortsättning, säger Marianne Bartholdsson.

Målningarna som skapas dokumenteras och tanken är att det ska bli en utställning på Fyren eller ungdomshuset Elektronen i höst.

ANNONS