Ett bohuslänskt skogsföretag har fått tillstånd att sätta upp övervakningskameror runt sina arbetsplatser.
Ett bohuslänskt skogsföretag har fått tillstånd att sätta upp övervakningskameror runt sina arbetsplatser.

Grönt ljus för kamera i skogen

ANNONS
|

En som drar en lättnadens suck över det är Magnus Eriksson, vd på Amos Eriksson Skogstjänst i Hamburgsund.

–De har stulit allt för oss. Maskiner, diesel, kojor. Det har varit ett gissel utan like. Det handlar om hundratusentals kronor, säger han.

Det var 2013 som företaget bestämde sig för att ansöka om att få sätta upp övervakningskameror på sina arbetsplatser ute i skogarna. Problemet var bara att man av naturliga skäl förflyttar sig till nya skogsområden med jämna mellanrum –företaget har uppdrag från Kungälv i söder till Säffle i norr.

ANNONS

Det gjorde saken mycket svårlöst ur juridisk synvinkel.

– Det är ett väldigt speciellt fall, eftersom det inte handlar om övervakning på en specifik plats. Så vitt jag vet har vi aldrig prövat detta förut, säger Linn Kärnfalk, länsjurist på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Efter två års turer i högre instanser har länsstyrelsen nu för andra gången handlagt frågan. Man kom fram till att kameraövervakning ska tillåtas med några förbehåll –bland annat ska det vara minst 200 meter till bebyggelse och 50 meter till närmaste stig och kameran får enbart övervaka ett område på maximalt tio gånger tio meter.

Något annat sätt att förebygga brott har vd:n svårt att se.

– Vi kan inte ta med oss alla grejerna hem över helgen och försäkringen täcker inte allt. Dessutom blir det dyrare premier för oss om vi har många stölder, säger Magnus Eriksson.

FAKTA: Flera villkor

Enligt länsstyrelsens beslut får skogsföretaget sätta upp en övervakningskamera var som helst i skogen så länge man håller sig till vissa villkor. Bland annat de här:

ANNONS

• Den får övervaka ett område på maximalt tio gånger tio meter.

• Maskiner och arbetsbodar ska vara tydligt och snävt inhägnade. Övervakningen får inte omfatta något område utanför inhägnaden.

• Det måste vara minst 50 meter till närmaste stig och minst 200 meter till annan bebyggelse.

ANNONS