Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Grön meteor över Västsverige

Flera läsare hörde under onsdagen av sig till GP och beskrev ett grönskimrande stjärnfall över himlen i Västsverige. - Det verkar vara så kallade gröna bolider, säger experten Clas Svahn, till GP.

De så kallade gröna boliderna är meteorer med ett grönskimrande sken som enligt Clas Svahn, vice ordförande för UFO Sverige och journalist på Dagens Nyheter, kan skymtas i Sverige ungefär tio gånger per år.

- Det är på grund av att de är så ljusstarka som de uppfattas som gröna, säger han.

- I oktober i fjol kunde man se en över Stockholm som upplevdes som en fotoblixt över hela staden, fortsätter Clas Svahn.

Han förklarar att de gröna boliderna är en större variant av det vi till vardags brukar kalla stjärnfall. Stenar som tar sig in i jordens atmosfär där de utsätts för en enorm friktion.

- Därav ljuset. Ibland, som ser ut att vara fallet på bilden, innebär det att de splittras upp i flera bitar, säger Clas Svahn.

- Även om det för den som ser fenomenet kan upplevas att meteoren färdas nära oss, så ser vi ljuset på ungefär 5-6 mils avstånd, fortsätter han.

Enligt Clas Svahn kommer varje år flera ton sten och grus in i jordens atmosfär som sedan faller ner på jorden. Lejonparten är dock mycket mindre än de så kallade gröna boliderna som är ungefär lika stora som en tennisboll.

Vad gör ni på UFO Sverige?

- Vi försöker hitta förklaringar på fenomen som folk ser på himlen. Därför har vi ganska bra koll på de flesta fenomen av den här typen, säger Clas Svahn.

Mest läst