Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/14

Golfspel för svårt sjuka barn

Kända idrottare, skådespelare och medieprofiler trotsade regn och vind för att spela golf ihop med proffs och sponsorer till förmån för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Fredrik Ljungberg, Marcus Allbäck, och Abgar Barsom. Fotbollspelarna som deltog i årets barngolf var nästan lika många som golfproffsen då insamlingsstiftelsen bakom arrangemanget gjort en speciell framstöt för att få med dessa och lyckats. Även Sveriges för detta förbundskapten Erik Hamrén verkar ha en förkärlek för golf. han berättade stolt att han har ett handikapp på elva.
– Jag tog en paus från fotbollen förra året och sänkte mig rejält, förklarade han. 
En golfspelare som också kände medvind var Sandra Carlborg, femfaldig mästare i longdrive som trodde dig ha stor fördel i dagens spelform scrumble som innebär att laget alltid får spela vidare från bästa bollen. 
– Det är tionde året jag är med, konstaterar hon. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Men det är inte tävlingen i sig som är viktig för deltagarna i barngolfen utan syftet. 
– Jag brinner lite extra för sjuka barn och deras föräldrar, säger curlingspelaren Anette Norberg. 
Sara Lindstrand är mamma till Viktor sju år som är ett av många barn som regelbundet besöker Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus förklarar vilken skillnad pengarna som spelas in under Barngolfen kan göra. En av många saker de bidar till är sjukhusclowner.
- Oavsett hur dålig Viktor är om han så bara ligger ned så lever han upp när clownerna kommer och får energi om en för en kort stund. Han får lämna sjukhusmiljön och gå in i fantasivärlden.


Viktor har också spelat in två egna låtar i sjukhusets egen studio och på dagens golfkalas som hålls för sjuka barn och deras föräldrar ska han få träffa racerföraren Thed Björk. 
– Stiftelsens arbete gör att vistelsen för de barn som regelbundet besöker sjukhuset laddas med något positivt som de ser fram emot och för de barn som bor på sjukhuset gör det i bland en avgörande skillnad i deras livsmiljö, säger Jenny Holmstrand Jernberg, projektledare kommunikation och insamling. 
För första gången spelas i år Barngolfen på Kungsbacka golfklubb då Hills som haft den i många år har en deltävling i Europatouren och inte kan husera två stora event. 

Fakta: Barngolfen

  • Sveriges största välgörenhetsgolf. 
  • Samlar in pengar till stiftelsen för Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. 
  • Första barngolfen spelades 2006 och arrangemanget har till dags dato inbringat 15 miljoner kronor.
  • Barngolfens mål för 2018 är 2,5 miljoner kronor. Pengarna ska gå både till det befintliga och det kommande barn- och ungdomssjukhuset. Till miljöer och upplevelser som skänker glädje och ger det lilla extra som gör skillnad i tillvaron för sjuka barn.
Mest läst