Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Martin Svendsen har sett till att alltid jobba med sitt största intresse - gokarts. Hjälm är ett krav på banan, men avtagen vid bildtillfället. Bild: Martina Liljedahl
Martin Svendsen har sett till att alltid jobba med sitt största intresse - gokarts. Hjälm är ett krav på banan, men avtagen vid bildtillfället. Bild: Martina Liljedahl

Gokartsentusiast vill få fler att köra elbilar

Nästa år öppnar Martin Svendsen sin andra anläggning för eldrivna gokarts. Intresset för sporten väcktes redan som nioåring hemma hos pappa i Kungälv.

Då handlade det om bensindrivna bilar utomhus. I dag föredrar han elbilar inomhus. 
– Det är bättre för miljön, bättre för besökarna och oss anställda att det är ren luft härinne och roligare att köra, säger Martin Svendsen. 
Eldrivna gokarts var fortfarande ovanligt när han öppnade sin anläggning i gamla DHL-hallen på Gullbergsvass för snart åtta år sedan. Då utvecklade han bilarna själv ihop med Caroli motor i Bjuv. I dag samarbetar han även med Mölndalsföretaget Adigo Drive när det gäller elkomponenter som motor och styrenhet. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Den stora skillnaden mot bensindrivna är förstås avsaknaden av avgaser men det finns en stor fördel berättar Martin Svendsen - bilen går att backa. 
Utseendemässigt skiljer sig bilarna egentligen inte mycket åt. Under plasten på vardera sidan om föraren i elkarten ryms dock ett batteriback och på höger sida sitter en elmotor. En enkel touch på instrumentpanelen och bilen startar. I motsats till bensinbilar sker accelerationen utan fördröjning.
– Den kan förstås gå väldigt fort men de är programmerade till en viss maxhastighet som vi tycker är lämplig och säker, säger Martin Svendsen.


Som max kan en förare komma upp i 65 kilometer i timmen på banan men de flesta når en toppfart omkring 55-60.
Martin Svendsen hävdar att gokart är en oerhört säker motorsport där det sker få olyckor. Han borde veta, för barndomsintresset som uppstod när han och pappa skulle hitta något att göra tillsamman varannan helg utvecklades till hans stora livsintresse och resulterade så småningom i flera SM-guld i gokart. Segerkransarna hänger nu vid elbilsdepån. 
– De har pappa hängt upp. Han har varit oerhört viktig och stöttat på alla sätt, säger han.


Intresset för eldrivna gokarts har ökat. I dag har Martin Svendsens företag sju heltidsanställda och fyra studenter som jobbar vid behov. En stor kundgrupp är företag, då han även erbjuder konferensmöjligheter, men bilarna är också populära bland barn. Nästa år planerar han att öppna en ny anläggning i Kareby, vid E6 norr om Kungälv. En satsning på närmare 30 miljoner kronor.
– Det är en jättesatsning. Det blir en inomhusbana i samma storlek som här men på sommarhalvåret kan vi öppna upp två portar och så kan man fortsätta köra på en lika stor bana utomhus. 
De nuvarande lokalerna i Göteborg är tillfälliga men diskussioner med fastighetsägaren pågår för att hitta lokaler längre in i området. 

Fakta: Martin Svendsen
Ålder: 38 år
Bor: På hästgård i Kode, norr om Kungälv
Familj: Sambo och en nyfödd dotter. 
Meriter: Tvåfaldig svensk mästare i gokart
Aktuell: Öppnar gokartanläggning med konferensmöjligheter i Kungälv 2018. Driver i dag Gokartcentralen i Gullbergsvass i Göteborg.
 

Mest läst