Gjorde upp dynamitaffären på Facebook

ANNONS
|

Efter att polisen gjort husrannsakan hos 30-åringen erkände han att han köpt dynamiten av 41-åringen. Polisen åkte då hem till 41-åringen, som har flera års erfarenhet av arbete med sprängämnen, och hittade där 350 kilo dynamit i källaren, och 127 stycken elektriska tändhattar. I huset bor ytterligare två hyresgäster som inte vetat om att det funnits sprängmedel i källaren.

I förhör har säljaren berättat att han under ett års tid tagit hem lådor med sprängämnen.

- Han har inte tagit dem genom arbetet, utan det är andra källor som har gett honom detta, säger mannens advokat, Anders Roy till Hallands Nyheter.

ANNONS

Mannen säger att han har fått dem i omgångar från 56 olika personer för att gräva ner och förstöra dem. Han ska själv aldrig ha tagit dem från någon av de arbetsplatser där han arbetat.

- Han menar att det är ganska vanligt. Eftersom att han är van vid att hantera sprängmedel så vänder sig människor som är ovana till honom och vill ha hjälp med det, säger Anders Roy.

Vilka personerna är vill 41-åringen inte säga, men han uppger att de inte har någon kunskap om sprängämnen.

Till en början nekade han upprepade gånger till att ha sålt någon dynamit, men när han konfronterades med uppgifterna från 30-åringen ändrar han sig. Han säger sig då ha kontaktat honom "på skoj" och erbjudit honom att köpa 50 kilo dynamit. Säljaren ska ha sagt att 30-åringen skulle kunna tjäna pengar genom att sälja det vidare i mindre partier.

Ett par dagar senare kom 30-åringen över och affären genomfördes. Priset: 1 200 kronor, som betalades kontant. Anledningen ska ha varit att 41-åringen behövde pengar. Han vet inte vad 30-åringen skulle ha dynamiten till.

I förhör har 30-åringen uppgett att han drygt en månad efter köpet blev kontaktad av 41-åringen igen, den här gången med ett erbjudande om att köpa hela partiet för 11 000 kronor. Något han ska ha tackat nej till.

ANNONS

Anders Roy betonar 41-åringen inte delar 30-åringens nazistiska bakgrund.

- Min kille känns inte alls vid de här nynazistiska idéerna och visste inte om att 30-åringen hade sådana tankar. Det säger han att han inte visste om och han delar inte den uppfattningen, säger han.

Det företag som 41-åringen jobbat med sprängämnen för vill inte lämna några kommentarer av hänsyn till den pågående utredningen.

Den kommunpolitiker som finns bland de misstänkta i den stora dynamithärvan i Falkenberg lämnar sitt parti, Sverigedemokraterna.

Uppgiften bekräftas enligt P4 Halland av SD:s gruppledare i mannens hemkommun. 33-åringen som enligt polisen hade en påse tändhattar i bilen när han greps i fredags har även lämnat sina politiska uppdrag, enligt TT.

Mannen är släppt men fortfarande misstänkt för delaktighet i hanteringen av totalt 550 kilo dynamit, som hittades i två bostäder och en bil.

Två män, 30 och 41 år gamla, sitter häktade för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En 71-årig kvinna är också misstänkt.

ANNONS