"Det är bra att den ohållbara konsumtionen uppmärksammas. Det återvunna plagget blev ju också årets julklapp" säger Eliza Farmand, avfallsingenjör i Härryda. Bild: Lisa Henricson
"Det är bra att den ohållbara konsumtionen uppmärksammas. Det återvunna plagget blev ju också årets julklapp" säger Eliza Farmand, avfallsingenjör i Härryda. Bild: Lisa Henricson

Gamla kläder ska få nytt liv

I Sverige slänger varje person i genomsnitt 7,5 kilo kläder per år. Circular Textile Initiative är en satsning för att minska svinnet och just nu samlas textilier in i många västsvenska kommuner.

ANNONS
|

– Köp och släng är ohållbart. Skulle alla konsumera som vi gör i Sverige skulle det behövas 4,2 jordklot, säger Hanna Hellström, på Göteborgsregionen (GR) som står bakom satsningen tillsammans med forskningsprojektet Re:textile i Borås.

Mycket av det som kastas slängs i onödan. Enligt Naturvårdsverket är runt 60 procent dugliga kläder som skulle kunna återanvändas. Genom Circular Textile Initiative vill initiativtagarna angripa problemet genom hela kedjan, från design och produktion till insamling. En viktig del är att trycka på för att få modeindustrin att jobba på ett mer hållbart sätt.

– Företagen behöver ställa om sina affärsmodeller mot cirkulär ekonomi. Det innebär att förlänga livet på produkter genom olika tjänster eller möjliggöra materialåtervinning genom att designa för det redan från början, säger Hanna Hellström.

ANNONS

Projektet är ett samarbete mellan kommuner, Re:textile, branschorganisationen Swedish Fashion Council och Wargön Innovation. Tidigare har parterna arbetat med hållbar textilhantering var för sig, men genom det gemensamma projektet hoppas de på att komma ett steg längre när det gäller så kallade cirkulära textilflöden.

– Affärsutveckling och hållbar utveckling måste gå hand i hand. Man märker att fler och fler modeföretag tar till sig det här, men det är en lång väg kvar, säger Adrian Zethraeus på Re:textile.

I samband med Europa minskar avfallet-veckan, som pågår nu, sker insamling av textilier i 14 kommuner i Västra Götaland. En av dem är Härryda, där kärl för kläder och andra textilier placerats ut på Bråta återvinningscentral. Eliza Farmand, avfallsingenjör på kommunen, berättar att de redan fått tömma kärlen en gång och nu är de nästan fulla igen.

– Vi vill underlätta för hushållen att lämna ifrån sig textilier. Vi samarbetar med Emmaus och det finns textilinsamling på de flesta av våra återvinningsstationer, men trots det hamnar mycket i soporna. Många tänker nog att kläderna inte går att använda till något och därför är det viktigt att vi sprider information om det här.

Kläderna som samlas in under veckan ska sedan skickas till Wargön Innovation, där de kommer att tvättas och sorteras. Därefter ska de kasserade plaggen få nytt liv. Inom projektet samlas designers, entreprenörer och andra intresserade vid två tillfällen för att hitta idéer kring hur textilierna kan återanvändas. Ett företag som redan visat intresse är svenska Rave Review, som fokuserar på hållbart mode.

ANNONS

– Förhoppningen är att de ska hitta material som de kan använda så att vi kan se plaggen på catwalks runtom i världen framöver, säger Adrian Zethraeus.

Fakta: Circular Textile Initiative

  1. Projektet vill sätta fokus på frågan om ohållbar konsumtion av kläder. Textilbranschen i sig är en av de branscher som påverkar miljön mest, produktionen av textila fibrer har tredubblats de senaste 35 åren.
  2. Idag saknas nationella riktlinjer och system för insamling och storskalig sortering av textilier.
  3. Kommunerna som samlar in textiler under den här veckan är: Ale, Borås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Partille, Stenungsund, Svenljunga, Tjörn, Tranemo, Vänersborg och Öckerö.
  4. Projektet finansieras av Västra Götalandsregionen, Avfall Sverige samt Vinnova.

Källa: Circulartextile.se

ANNONS