M-politikern Robert Syrén är skarpt kritisk till beslutet att flytta personer med stora vårdbehov till äldreboende.
M-politikern Robert Syrén är skarpt kritisk till beslutet att flytta personer med stora vårdbehov till äldreboende.

Gamla kan tvångsförflyttas till boende

ANNONS
|

– Vi tycker att valfriheten är viktig. Vi ser gärna att man jobbar med motivationssamtal med personer som behöver flytta till äldreboende. Men ingen ska bli överkörd, säger Robert Syrén (M), ledamot i kommunstyrelsens sociala utskott.

Det var i förra veckan som utskottet behandlade ett förslag om de personer i kommunen som behöver hjälp av hemtjänsten minst sex timmar per dag.

Den här gruppen –som i Kungälv består av 25 personer –är mycket dyr för skattebetalarna. Efter överläggningar bestämde sig Kungälvs politiska majoritet för att ge tjänstemännen klartecken för att säga nej till ansökningar om hemtjänst på över 180 timmar per månad.

ANNONS

Detta med motiveringen "att annat bistånd är mindre kostnadskrävande för kommunen".

–Men vi lade in ett tilläggsyrkande om att individens eget önskemål skulle tillgodoses så långt det är möjligt, säger Linda Åshamre (S), ordförande i sociala utskottet.

Hon sticker dock inte under stol med att förslaget innebär en regelskärpning jämfört med i dag.

–Det är klart att det här blir lite kontroversiellt eftersom det är en ovanlig skrivning. Man måste pröva varje persons individuella fall, men om förvaltningen säger att de vill pröva en placering på äldreboende så vill vi ge dem möjligheten till det. Vi har personer med 400–450 hemtjänsttimmar i månaden och det innebär enorma kostnader, säger Linda Åshamre.

I november ska frågan upp i kommunstyrelsen för ett slutligt beslut. Sedan är det fortfarande oklart vad de praktiska följderna blir på kort sikt. Just nu finns det ändå inga lediga platser på Kungälvs äldreboenden.

Den politiska oppositionen hoppas fortfarande på ett annat beslut när kommunstyrelsen ska säga sitt.

–Visst handlar det om mycket pengar, men det här måste få kosta. Och man måste se det i relation till socialtjänstens hela budget, säger Robert Syrén (M).

FAKTA: Stora pengar

I utredningen som ligger till grund för beslutet framgår det att det i dag finns 25 personer som får minst sex timmars hemtjänst per dag. Den årliga kostnaden för detta beräknas till 23,8 miljoner kronor.

ANNONS

Om de i stället hade bott på äldreboende hade deras platser kostat kommunen 15,5 miljoner kronorm, alltså 8,3 miljoner kronor mindre.

Utredarna konstaterar att det inte finns "någon obegränsad frihet för den enskilde att välja sociala tjänster oberoende av kostnad" och hänvisar bland annat till Regeringsrätten och Högsta förvaltningsdomstolen.

ANNONS