Gött gäng med stark känsla för teater, film och video

Teater, musikaler, dockteater, musikvideos och film. Kulturverksamheten på Åhusets dagliga verksamhet har spelat Fem myror är fler än fyra elefanter för fulla hus.

ANNONS
|

Det är tidig måndag morgon och de medverkande i dagliga verksamheten i Kulturverksamheten i Åhuset dyker upp en efter en. De samlas i en halvtimme och alla får berätta hur helgen varit.

I verksamheten, som funnits i tre år, går mellan 16 och 18 personer med olika funktionsvariationer. Här får de hålla på med sina intressen som drama, skapande och konst. Aktiviteterna pågår fem dagar i veckan och här spelas teater, det görs filmer, musikvideor, dockor till dockteater och rekvisita till uppsättningarna.

I två veckor har gruppen spelat Fem myror är fler än fyra elefanter för särskolan, gymnasiesärskolan och andra dagliga verksamheter. Och vid samtliga åtta tillfällen har det varit fullsatt.

ANNONS

– Det räcker inte med åtta föreställningar. Fler vill titta och vi vill gärna spela för allmänheten, det finns med i tanken, säger Carina Andréen, en av ledarna i Kulturverksamheten tillsammans med Jonas Jansson, Ida Ludvigsen och Andy Sandéen.

De fyra ledarna har hand om olika områden, som drama, musik och verkstad.

– Men verksamheterna går ju in i varandra så vi samarbetar mycket, säger Jonas Jansson.

I Fem myror dubblerar skådespelarna rollerna när det gäller Eva och Magnus. Eva spelas av Linnea Ansgariusson och Sofia Wallin och Magnus spelas av Rasmus Ellerot och Per Broberg. Men det finns bara en Brasse.

Christian Hildebrand spelar Brasse och har studerat sin rollfigur väl.

– Han är rolig att spela.

Magnus är inte så svår att spela enligt Rasmus Ellerot.

– Det går bra, han är inte så svår. Och jag går först, säger han och hänvisar till en sketch om först, mittemellan och sist.

Per Broberg, som också spelar Magnus, har jobbat lite för att sätta sin rollfigur.

– Det var ganska svårt, man får träna och ligga i för att lära sig alla replikerna.

ANNONS

Förra året spelade gruppen flera olika pjäser, bland annat Rädda grisungen.

– Det var jobbigt och roligt och mina föräldrar kom och tittade, säger Alexander Dahlqvist som då spelade Zombieprinsen.

Rasmus Ellerot, Christian Hildebrand, Linnea Ansgariusson, Linn Aldén-Johansson, Per Broberg och Sofia Wallin gör sig redo för föreställningen. De laddar med musik, dans och handklapp innan släpps publiken in. Under en timme bjuder de sedan publiken på härliga skratt och väldigt mycket inlevelse.

När alla föreställningar är spelade ska ensemblen fira med att tillsammans gå ut och äta.

ANNONS