Fuskbyggarna lurade Mats mamma på över 100 000

De oseriösa och hotfulla hantverkarna utför fuskarbeten till skyhöga priser. För Mats Hanssons 78-åriga mor som har lurats i flera år har det kostat henne över 100 000 kronor. – Deras arbeten är ren katastrof, säger Mats.

ANNONS
|

Problemen med de oseriösa hantverkarna på Säröhar pågått i flera år. I slutet av förra veckan sökte de för fjärde gången upp Mats Hanssons gamla mor och erbjöd henne att spola rent hennes garageuppfart, vilket GT tidigare har berättat om.

Arbetetsom enligt Mats Hansson kostade 4 800 kronor var inte till någon hjälp då fuskbyggarna spolade bort sand som borstats ner mellan markstenarna för att de inte ska ligga löst.

– Det är renkatastrof. De skulle spola bort lite växtermen har spolat alldeles för hårt. Nu står hon istället här med en garageuppfart där stenarna sitter löst. Regnar det och fryser till nu blir allt förstört.

ANNONS

Att summan för arbetet ändå stannade vid 4 800 kronor menar Mats beror på att hon inte hade mer pengar på sitt konto. De oseriösa hantverkarna körde nämligen likttidigare tillfällen hans mamma till en bankomat där det otåligt väntade på kontant betalning.

Betalade 100 000 för fuskarbete

Pengarna som han menar att hans mamma blev blåst på för spolningenär dock inget mot vad de tre fuskbyggarnatidigare har fått hans mamma att betala.

För något år sedan lyckades de övertala henne till att måla om hennes hus. Ett arbete som slutade i rent elände och kostade omkring 100 000 kronor.

– Det var totalt undermåligt gjort. De målade om husetoch bytte några brädor på ett sätt som ingen riktig hantverkare skulle göra. Sätter man grovsidan inåt och den planhyvlade sidan utåt när alla andra brädor sitter tvärtom handlar det om ren idioti, säger Mats.

En annan gång då hantverkarnalyckades lura den gamla kvinnan fick hon betala 25 000 kronor för att de spolat rent hennes altan - ett arbete som slutade med att brädorna på den flisades sönder.

Mats Hansson berättar att hans mamma vill tro det bästa om människor och att fuskbyggarna söker upp personer som likt henne har svårt att freda sig.

– När de knackar på har hon kanske inte haftbesök på heladagen. När de sedan drar valser om att de varit på golfklubben och hos grannen och arbetat tror hon på dem. Hon har lite dåligt minne och kommer inte ihåg att hon blivit lurad tidigare. När hon sedan förstår vad som har hänt mår hon fruktansvärt dåligt och skäms.

ANNONS

Hotfulltnär Mats försökte köra bort dem

Matsberättar också att det verkar som om de oseriösa hantverkarna inte harnågon som helst skam i kroppen. När han i samband med arbetet med altanen åkte hem till sin mamma och försökte köra bort männen berättar han att de agerade hotfullt.

– Den gången hade jag tur då min kompis som bor granne med mamma hörde av sig. Jag åkte dit och bad dem lämna platsen. Då påstod de att de hade ett muntligt avtal och kallade mig alla möjliga saker. När jag sa att jag där och då ville säga upp avtalet på grund av undermåligt arbete blev det riktigt hotfullt.

Mats Hansson vill nu varna andra för de oseriösa fuskbyggarna och har bland annat varnat människori en lokal grupp på Facebook och människorna i en vägförening på Särö.

– Det värsta är att det inte finnsnågotriktigt lagrum för polisen att stoppa detta. Det handlar om muntliga avtal och det är inget olagligt i sig. Men de jobbar svart, saknar F-skattebevisoch i slutändenär det min mamma som står här lurad.

Polisen: Skulle kunna handla om bedrägeri

Även polisen har uppmärksammat problemet med fuskbyggarna. Simon Jonasson är polisinspektör vid polisen i Kungsbacka. Hanmenar precis som Matsatt det är svårt att hitta ett brott som fuskbyggarnakan lagföras för. Möjligen menar han att det skulle kunna prövas som ett bedrägeri.

ANNONS

– Bedrägeri är ju när man vilseleder någon för egen ekonomisk vinning. Det är det som ligger närmast till hands. Exempelvis om de inte slutför ett arbete eller om det är väldigt undermåligt gjort. Jag tror dock att det skulle vara svårt att styrka, säger Simon Jonasson till GT.

ANNONS