Fuktskolan öppnar om ett år

ANNONS
|

Det var en samlad bild av läget som tjänstemännen presenterade för politikerna i kommunstyrelsen i går efter flera månaders utredningar.

Det som måste göras är dels att lägga ett helt nytt yttertak där även ett nytt ventilationssystem ska rymmas. En källa till fukt har nämligen varit läckor i de rör som fångar upp vatten från taket och ska föra vattnet vidare till stuprören. I samband med takomläggningen kommer dessa fel att rättas till.

– Det blir ett mer konventionellt tak med en liten lutning istället samtidigt som vi bygger in den nya mekaniska ventilationen, säger Orusts kommunchef Jan Eriksson.

Ett annat stort problem är att golvet ligger för nära marken. Det ska lösas genom att gräva ett dike som är en eller ett par decimeter djupt runt hela byggnaden. Diket ska fånga upp vatten och hindra fukt att vandra in i väggar och bottenplatta.

ANNONS

För den intilliggande gymnasie- och komvuxbyggnaden, som tömdes på elever tidigare i våras, väntar betydligt mindre åtgärder. Även där kommer ett nytt ventilationssystem att monteras in. Byggnaden beräknas nämligen kunna tas i bruk redan till hösten.

– Provresultat från mätningar som vi gjorde efter att byggnaden utrymdes har visat på skyhöga halter av häst, katt och hund. Det har varit extremt höga halter även i möblerna. Vid provtagningarna har man jämfört utgående luft med ingående. Det visar att det här med emissioner är en komplex fråga som även har med verksamheten att göra, säger Jan Eriksson.

Redan nu pågår arbetet med att lägga nya golv och mattor i huvudbyggnaden.

Om två veckor kommer en mer detaljerad kalkyl att presenteras för kommunstyrelsen. Det är ännu oklart hur mycket pengar som behöver tas från innevarande års budget och nästa.

Fakta/Detta har hänt

2011: Den nya Henåns skola som har ersatt den gamla mögelangripna föregångaren invigs.

2012: Under våren har elever och skolpersonal har blivit sjuka av den fuktskada skolan som är drygt ett år gammal. I september evakueras elever och personal.

2013: Under hösten stämmer Orust kommun byggjätten NCC på 20 miljoner kronor på merkostnader för att skolan inte kunnat användas.

ANNONS

2014: NCC ställer i sin tur motkrav på kommunen på tio miljoner kronor. Under våren döms ventilationssystemet ut.

Fakta/Kostnader

Henåns skola kostade 186 miljoner kronor att bygga. Utöver det har den belastat skattebetalarna på Orust med ytterligare 40 miljoner kronor för bland annat ersättningslokaler, skolskjutsar, konsultutredningar och sjukvård. Resterande åtgärder för att färdigställa skolan beräknas kosta ytterligare 40 miljoner.

ANNONS