Friare alkoholregler föreslås i Kungsbacka

ANNONS
|

Frågan om när det är okej att servera alkohol och inte har skapat lokal debatt under flera år. Nämnden för fritid och folkhälsa har i princip förbjudit alkoholservering i sina lokaler vilket bland annat upprörde en pensionärsförening efter att deras vinlotteri på ungdomshuset Elektronen stoppades. Även Åsa IF fick nej när klubben sökte tillstånd för arrangera Åsakalaset, vilket ledde till att evenemanget lades ned. Samtidigt har det varit okej att sälja alkohol på exempelvis Kungsbacka teater.

För att skapa tydligare regler har kommunstyrelsen förvaltning tagit fram en ny alkoholpolicy, som innebär att förbudet tas bort. Enligt utredningen har Kungsbacka kommun missat ungefär tre–fem större evenemang om året på grund av de strikta bestämmelserna.

ANNONS

De nya riktlinjerna gäller tillfälliga publika evenemang och servering på exempelvis äldreboenden berörs inte. I policyn pekas sex platser ut som lämpliga för alkoholservering – Kungsbacka torg, Tingbergsvallen, ishallarna, Aranäshallen samt planer och parkeringar vid Kungsbacka sportcenter. Tjänstemännen anser att de är tydligt avgränsade vilket innebär goda möjligheter att kontrollera att unga inte serveras alkohol. Även andra lokaler kan bli aktuella, men då krävs tillstånd av både berörd nämnd och från kommunens alkoholhandläggare. Däremot är skolområden undantagna, förutom Elof Lindälvsgymnasiet och Kungsbacka teater som har permanenta serveringstillstånd.

På kommunstyrelsens senaste arbetsutskott ställde sig politikerna positiva till förslaget. Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) betonar att ungdomsverksamhet inte ska blandas ihop med alkohol, men att det ändå ska finns möjlighet att arrangera evenemang i idrottslokaler.

– Tjänstemännen har gjort en bra avvägning och nu är det lätt att förstå vad som gäller.

Han hänvisar också till att förvaltningen tittat på andra kommuner i Göteborgsområdet, som ofta har liknande regler.

Alkoholpolicyn ska även diskuteras i kommunstyrelsen på tisdag.

ANNONS