Friades för barnvåldtäkt - häktas igen

En man har häktats på sannolika skäl misstänkt för sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande mot barn. – Det är inte hans barn, men det är barn i hans närhet, säger kammaråklagare Ylva Lundgren, till P4 Skaraborg. Samma man friades så sent som i juni i år från att ha våldtagit en flicka i femårsåldern.

ANNONS
|

En man i 45-årsåldern, hemmahörande i Skaraborg har begärts häktadmisstänkt för två fall av sexuellt övergrepp och två fall av sexuellt ofredande mot barn.

Enligt den häktningsframställan som lämnats in ska brotten bland annat ha begåtts i mannens bostad och en ort i Dalsland. Händelserna ska ha ägt rum mellan första januari 2014 och oktober 2015.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt, vilket är den högre misstankegraden.

– Det är inte hans barn, men det är barn i hans närhet, säger kammaråklagare Ylva Lundgren, till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

På fredagseftermiddagen beslutade tingsrätten att häkta mannen.

Mannen tidigare friad för barnvåldtäkt

Samma man friades i juni från misstankar om våldtäkt mot barn. Offret ska ha varit en flicka i femårsåldern som var hemma hos mannen och lekte med hans barn.

ANNONS

Förutom att flickan själv ska ha berättat om vad hon varit med om ska personalen på flickans förskola ha berättat om sina vittnesmål. Dessutom ska man ha hittat spermier på flickans underbyxor.

Trots detta valde tingsrätten att fria mannen. De ansåg inte att dessa bevis räckte för att styrka att övergreppet har ägt rum. De ansåg att det saknades avgörande stödbevisning. I domen skriver de också att flickans berättelse ensam inte kan ligga till grund för fällande dom.

Onanerade i sitt hem

I domen framgår det att mannen sagt att han onanerade i sitt hem - därav spermierna i bostaden. Tingsrätten gör därföratt spermierna kan ha hamnat på flickans underbyxor genom kontaminering.

Domen har överklagats till hovrätten. Åklagaren skriver att hon anser att tingsrätten gjort en felaktiv bevisvärdering. Hon anser att målsägarens uppgifter är trovärdiga, hon tillägger att de är mer trovärdiga än mannen som friades.

Även offret, genom sin advokat, har överklagat. De skriver bland annat att mannen ändrat sin berättelse efter att han fått ta del av uppgifter från polisen och att hans berättelse på flera punkter "haltar".

GP söker åklagaren.

ANNONS