Från Lilla Tjörn Runt till Rio

ANNONS
|

– När jag har bestämt mig för något ger jag aldrig upp. Jag är väldigt envis, säger Lerumstjejen Fia Fjelddahl.

Segling har alltid haft stor plats i hennes liv. Intresset finns i familjen och som åttaåring började Fia Fjelddahl att segla optimist. Men på grund av sin funktionsnedsättning, hon saknar viss koordination och styrka på höger kroppssida, var det svårt att hänga med i kompisarnas tempo.

– Jag har inte kunnat röra mig så snabbt och har alltid varit lite långsammare när det gäller teknik i båten. I början var jag livrädd när det blåste mycket.

Hon bestämde sig ändå för att fortsätta segla och komma över rädslan. Dessutom upptäckte Fia att seglingen var en sport som passade henne eftersom det handlar mycket om att tänka.

ANNONS

– Redan som liten kunde jag koncentrera mig ett helt race. Därför var jag bättre än många andra i den åldern.

Och framgångarna har fortsatt för Fia, som nu går första året på Seglargymnasiet i Lerum. Hon har bland annat blivit bästa tjej i Lilla Tjörn Runt två gånger och tävlat i flera stora mästerskap. För drygt en vecka sedan kammade hon hem en 15:e plats totalt på para-VM i Melbourne, vilket ger Sverige en biljett till Paralympics i Rio.

Fia hade själv ganska låga förväntningar inför mästerskapet eftersom hon bara tränat med den typen av båt, kallad 2.4 mR, i en och en halv månad.

– Jag försökte hålla mig lugn under deltävlingarna. Men när jag såg placeringen ringde jag pappa mitt i natten och berättade. Jag var överlycklig.

Ännu är det inte klart att Fia kommer att få tävla i Rio eftersom Paralympiska kommittén och Svenska seglarförbundet först ska besluta om Sverige ska skicka någon seglare och vem i så fall.

– Men jag hoppas på att få åka. Jag är den enda som verkligen satsar.

I framtiden siktar Fia på en seglarkarriär och hon vill delta i Paralympics men även i andra tävlingar.

– Jag försöker alltid tänka att jag klarar det här. Jag vill också vara en förebild för yngre och lära ut alla tricks.

ANNONS

FAKTA: Fia Fjelddahl

Ålder: 16 år.

Bor: I villa i Lerum.

Familj: Mamma Anna, pappa Lars, storebror Felix och lillebror Filip.

Intressen: Mest segling, gillar att sjunga och går också i scouterna.

Klubb: Lerums segelsällskap och GKSS.

Gör: Går på Lerums seglargymnasium och läser naturvetenskapliga programmet. Tävlar i segling.

ANNONS