Högt pris för kommunen. En plats på Kastenhof care i Lerum kostar 3 500 kronor per dygn.
Högt pris för kommunen. En plats på Kastenhof care i Lerum kostar 3 500 kronor per dygn.

Från bartenderskola till flyktingbarn

ANNONS
|

En plats på Kastenhof care i Lerum kostar 3500 kronor per dygn. Alltså bra mycket mer än de 1900 kronor som kommunerna inom GR kommer att sätta som tak, enligt de nya riktlinjerna man jobbar med.

Hur kommer det sig att ni är så mycket dyrare?

–Det beror på vad vi har att erbjuda, säger Maria Benthin.

Högre standard, eller vad menar du?

–Ja, standard och personal.

I takt med att antalet ensamkommande som söker asyl i Sverige ökat och kommunerna fått allt svårare att ordna boende på egen hand har branschen formligen exploderat. Nya aktörer kommer till i en stadig ström.

ANNONS

Läs också:Så mycket tjänar de på flyktingbarnen

–Vi får nästan ett reklammejl i veckan. Eller åtminstone varannan, säger Karl Willborg, projektledare Lilla Edets kommun.

Av de företag som kommunerna inom Göteborgsregionen anlitar är minst 15 grundade efter 2012. En majoritet av dem har priser som ligger över GR:s nya maxpris. Det visar GP:s granskning av vad kommunerna betalt för sina platser under 2015.

Och flera av de nya aktörerna har sin bakgrund i andra branscher.

Ett exempel är företaget som har en hemsida som lockar med Sveriges bästa lärare. Vd:n och läraren Michael Deyhim har över 20 år i restaurangbranschen och har jobbat som bartender och barchef världen över. Hans fru Maria Benthin Deyhim, ansvarar för servering och baristautbildning.

Men trots erfaren personal och fantastisk miljö på Kastenhofs herrgård i Lerum har Göteborgs bartenderskola, som i slutet av förra året bytte namn till IBS academy, gått med förlust de senaste åren. För få elever har velat komma och bo i den gamla trädgårdsmästarbostaden på området – som därför fått andra hyresgäster sedan några veckor tillbaka. Som ett dotterbolag till IBS academy har Kastenhof care bildats och sju ensamkommande flyktingbarn har flyttat in.

Läs mer: Så vill regionen stoppa överpriser

ANNONS

I en intervju med Lerums tidning förklarar Maria Benthin Deyhim, som är verksamhetsansvarig, att ambitionen är att skapa landets bästa boende.

–Min man är från Iran. Han kom också hit ensam och kände att han ville göra något för att hjälpa några av dem som kommer nu, säger hon till tidningen.

Steget från att driva restaurang och bartenderskola till att ta emot ensamkommande kan tyckas långt. Maria Benthin vill inte berätta mer om bakgrunden när GP ringer och frågar.

Göteborgaren Patrick Sjögren driver HVB Living nordic, med boenden på Åbyvägen och Utlandagatan och som också förmedlar familjehem.

Han har tidigare drivit företag i internetbranschen, samt varit vd för ett bolag som sysslade med vinimport och ett som sysslade med internetpoker. I början av året lämnade han vd-posten för ett företag som enligt bolagsordningen jobbar med internetauktioner, men som inte varit verksamt de senaste åren.

Hur det kommer sig att han nu i stället jobbar med flyktingbarn, om han ser det som en lönsam bransch och varför en plats på de boenden företag driver kostar så mycket som 2600 kronor dygnet – det vill Patrik Sjögren inte svara på.

–Vi har tidigare fått ett par förfrågningar om intervjuer och har då fattat ett beslut att inte delta. Av den anledningen väljer vi att inte kommentera frågorna, skriver han i ett mejl.

ANNONS

Ale är en av de kommuner som placerat barn på Kastenhof i Lerum. Enligt enhetschefen Ann-Marie Blixt var det inte det natursköna läget eller en högre standard som lockade: anledningen var helt enkelt att det inte fanns någon annan plats. Ambitionen är att vistelsen där ska bli så kort som möjlig.

Med en omsättning på 1,2 miljarder kronor är Wallenbergägda Aleris omsorg AB en av de större aktörerna i välfärdsbranschen. Bland verksamheterna finns både äldreomsorg, sjukvård och boende för ensamkommande. Bland kunderna finns Stenungsund som betalat 2900 kronor dygnet för en plats.

En annan av jättarna i branschen är Attendo, som omsätter 3,6 miljarder på i första hand äldreboende och hemtjänst men som också bedriver boenden för asylsökande.

De två företag som är mest anlitade av GR-kommunerna är Gryning vård, som drivs av GR och omsatte 464 miljoner kronor under 2014, samt Baggium som bland annat driver 18 hvb-hem och har ramavtal med 140 kommuner i landet. Baggium har växt kraftigt de senaste åren: från 2014 till 2012 har omsättningen ökat från 184 till 295 miljoner kronor.

ANNONS