Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ica Matfocus i Slutarp utsattes fölr ett spektakulärt inbrott natten till måndag. På bilden Ica-handlaren Roger Strandberg och hans fru Lena. Foto: Privat. 

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fräck kupp mot Rogers Ica-butik

När de anställda på Ica Matfocus i Slutarp kom till jobbet möttes de av en chock. taket var uppsågat och varor och kontanter för upp emot 45 000 kronor var försvunna. – Det här är den största kupp jag varit med om, säger Roger Strandberg, Ica-handlare sedan 25 år tillbaka.

Roger Strandberg har varit Ica-handlare i över 25 år och har varit med om inbrottsförsök förut. Då har det handlat om krossade rutor. Men vad som hände på måndagen hade han aldtig varit med om tidigare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Veckan började illa för personalen på Ica Matfocus i Slutarp. När de kom till affären märkte de att lageringången till butiken stod på vid gavel och vatten rann ut från butiken. Den hade blivit utsatt för ett omfattande inbrott, vilket Falköpings Tidning var först med att rapportera om.

– Tjejerna som öppnade den dagen fattade direkt att det var något som hänt. När de kom in märkte de att några hade brutit sig in i butiken, säger Roger Strandberg som driver Ica-butiken.

Genom taket

– De hade tagit sig in genom taket och lyckats manipulera larmet på något sätt. Vi trodde att det larmet skulle vara säkert. Men de lyckades göra sönder allting som larmet har att göra med, säger han.

Gärningsmännen hade också lyckats avaktivera övervakningskamerorna i butiken och Roger Strandberg tror att de hade gott om tid att genomföra sin kupp mot butiken. 

Tobak och frimärken

Vad tjuvarna stulit och hur stora skador butiken fått är ännu inte helt fastställt. Men de hade kommit åt en ansenlig mängd tobak.

– De bröt upp ett värdeskåp med tobak med en vinkelslip och sedan hade de angripit kontanthanteringssystemet vid kassorna och kommit över kassetter fyllda med sedlar, säger Roger Strandberg.

Han tror att gärningsmännen kom över tobak och frimärken till ett värde av närmare 30 000 kronor och kontanter för 15 000 kronor. Alltså totalt ungefär 45 000 kronor. Men de kunde blivit ännu mer.

– De försökte angripa ett skåp med våra dagskassor men som tur var kom de inte in i skåpet, säger han.

Hyllar personalen

Roger Strandberg tror att gärningsmännen har varit i butiken tidigare för att undersöka den och för att förbereda sig inför kuppen. Och de tog tid på sig att genomföra sin kupp. Enligt Roger Strandberg har många delar av butiken förstörts.

– Det är ju tråkigt att det här händer. Alla har blivit uppstressade av det här och vi har ju redan mycket att göra som det är, säger han.

Han tycker att det var synd att personalen "fick ta smällen och upptäcka inbrottet" men butiken håller öppen trots allt.

Polisen förtegen

– Det blir mycket städande men personalen har verkligen ställt upp. Vi kunde komma igen och öppna på måndagseftermiddagen, säger han.

Polisen har varit på platsen och hittat ett par verktyg som skulle kunna leda till gärningsmännen. Men man är förtegen om vad det är som har hänt.

– Det är utredningen som får kolla på detta och försöka få klarhet i vad som har hänt, säger Fredrik Bergström, vakthavande befäl vid polisen i Skövde.

Roger Strandberg, vars Ica-butik nyss firade 25-årsjubileum, är fundersam över hur larmet kunde bli bortkopplat så enkelt. Men han har inga planer på att öka säkerheten alldeles för mycket.

– Man är ju lite rädd. De vet ju hur man ska komma in nu. Men vi vill ju ändå att folk ska komma hit och handla. Vi vill ha en öppen verksamhet, det kan inte bli ett fort här, säger Roger Strandberg.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.