Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/5

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fotoklubben ser ett ökat intresse för bilden

  Kungsbacka fotoklubb växer och trots att det blivit svårare att sälja bilder märker medlemmarna att intresset för fotografering ökar. Just nu visar de ett urval av sina verk på kulturhuset Fyren i Kungsbacka.

  Längs väggen på Fyrens övre plan hänger foton med vitt skilda motiv, allt från sångaren Joakim Thåström och tangodansare till vyn av Röda Sten och en sällsynt hökuggla. Den sistnämnda är fångad av Ralph Andersson, som gärna fotograferar fåglar.
  – Hökugglan fotade jag i Veddige och det var väl runt 30 fotografer där. Kommer det en sällsynt fågel sprider sig larmet, berättar han.
  Även Lars Liljendal, en annan medlem i fotoklubben, tycker om att ta bilder i naturen men till utställningen har han valt fotografier från en tävlingsdans i Göteborg, som föreningen besökte i höstas. 
  – Den här utställningen är väldigt varierande och speglar medlemmarnas intressen, säger han.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kungsbacka fotoklubb, som startade 1943, har vuxit de senaste åren och har nu över 80 medlemmar. Lars Liljendal och Ralph Andersson understryker att det är en aktiv klubb som arrangerar många aktiviteter. Bland annat gör de flera dagsutflykter om året då de besöker spännande miljöer att fota, exempelvis var de nyligen nere i tunnlarna i centrala Göteborg. 
  Klubben bjuder även in föreläsare varje månad och har temakvällar då de diskuterar bilder och pratar om kamerateknik och bildbehandling.
  – Det blir en social samhörighet och kunskapsmässigt lär man varandra. Vi är också ofta med i olika tävlingar, säger Lars Liljendal.

  De flesta i fotoklubben jobbar med annat och har fotograferingen som intresse, men det finns några professionella och en del har egna företag vid sidan om sitt vanliga jobb. Ralph Andersson är en av dem som startat eget. 
  – Det är väldigt svårt att tjäna pengar på bilder i dag eftersom det finns så mycket gratis på nätet. Däremot kan man hålla föredrag om fotografering, säger han.
  Och klubben märker att intresset för att fotografera blir allt större, både hos unga och äldre, i takt med att tekniken utvecklas. Dagens mobiltelefoner gör det lätt att ta fina bilder och därmed är det fler som upptäcker att de själva vill hålla på med fotokonst, säger Lars Liljenberg.
  – Men du kan aldrig ta sådana här bilder med en mobil, tillägger Ralph Andersson och pekar mot fotoväggen.
  Fotoklubbens utställning pågår till 19 februari.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.