Fortsatt strid om sjöbodsavgifter

ANNONS
|

Tjörns borgerliga majoritet har under vintern tillsatt en särskild arbetsgrupp som synat sjöbodsfrågan. För några veckor sedan presenterade gruppen ett förslag till ny policy och nya avgiftsregler, där man ansåg sig ha tagit stor hänsyn till sjöbodsägarnas högljudda protester.

Bland annat ville man sänka den årliga arrendeavgiften från 96 kronor till 75 kronor per kvadratmeter. Den administrativa avgiften på 500 kronor slopades helt och dessutom höjdes högsta försäljningspris för en sjöbod från 100 000 kronor till 150 000 kronor.

Det är detta förslag kommunstyrelsen förväntas klubba igenom vid sitt sammanträde i dag. Kommunstyrelseledamoten Gösta Andersson, Samhällets bästa, är väl medveten om att många sjöbodsägare inte kommer att vara nöjda med kompromissförslaget.

ANNONS

– Men för de flesta handlar det nu om en, som vi tycker, modest summa pengar varje år. 1 500 kronor per år för en sjöbod på 20 kvadrat klarar de flesta av. Vi i gruppen har gått igenom varenda detalj i sjöbodsreglerna och verkligen lagt mycket tid på frågan, säger han.

Nästa torsdag har arrendenämnden kallat kommunen och sjöbodsägarna till medling.

Men innan dess tänker kommunstyrelsen alltså ta ett nytt beslut i frågan.

–Tycker domaren att de här nya nivåerna är orimliga, så får vi ju rätta till det. Men jag tror inte att han kommer att tycka det, säger Gösta Andersson.

Ni hävdar att ni tagit stor hänsyn till sjöbodsägarnas åsikter, men har samtidigt vägrat att sitta ner och samtala med dem. Varför?

–De har ju presenterat sina synpunkter skriftligt, så vi vet vad de vill. Man kan inte gå ut och fråga folk hela tiden om allting. Vi har våra mandat och sen får de bedöma oss när det är tid för det.

Oppositionen har hela tiden ansett att sjöbodsavgifterna bör baseras på försäljningspriset för övrig kommunal hamnmark. Det skulle ge en kvadratmeteravgift på knappt 20 kronor per år.

– Dessutom har vi lämnat in en motion där vi föreslår att majoritet, opposition och sjöbodsägare ska samverka för att få till en gemensam lösning som alla kan vara nöjda med. Istället får jag förslaget med 75 kronor per kvadratmeter upptryckt i ansiktet på kommunstyrelsens presidiemöte i förra veckan. Det är så att man kan kräkas, säger oppositionsrådet Benny Andersson (S).

ANNONS

En av de mest högljudda kritikerna till kommunens agerande i sjöbodsfrågan är Rönnängsbon Gert Kjellberg. På skärtorsdagen deltog han i ett möte med ett 30-tal andra sjöbodsägare.

–Det är obegripligt att politikerna tänker banka igenom det här nu. Men om de tar det här beslutet kommer vi att överklaga. Och den här gången kommer vi se till att få med oss varenda sjöbodsägare på hela Tjörn, säger Gert Kjellberg.

Även Orust kommun har påbörjat en höjning av sina sjöbodsavgifter. De nya avgifterna är ungefär i nivå med Tjörns – 100 kronor per kvadratmeter och år, samt 450 kronor i fast årlig avgift. Höjningen görs för att finansiera administrationen av de 900 sjöbodarna på Orust.

ANNONS