Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/2

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Footgolf tar plats på anrika golfbanan

  Som alla golfklubbar vill Öijareds golfklubb utvecklas och locka nya medlemmar. 2018, samma år som klubben fyller 60, startar bygget av en footgolfbana.

  I natursköna omgivningar i Floda ligger Öijareds golfklubb. Klubbhuset, som ritats av arkitekten Gert Wingårdh, ligger under en kulle och har som sig bör en utslagsplats på taket. 
  På Öijaredshalvön, en yta lika stor som Manhattan, finns tre 18-hålsbanor och en nio-hålsbana. De senaste åren har anläggningen även kompletterats med ett hotell och från och med i år har ägarna tagit över driften av restaurangen.

  Liksom de flesta i branschen är Öijareds golfklubb mån om att hänga med i utvecklingen – om inte annat för att locka nya medlemmar. Och därför har de sökt och fått 3,1 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att bygga en kombinerad footgolf-, discgolf- (tidigare frisbeegolf) och golfbana för barn på den gamla Järnbanan, i dag en nio-hålsbana som är lite för svår för nybörjare och de allra minsta. 

  Och klubbchefen Lars Brydolf är glad över pengarna och möjligheten.
  – Vi ser detta som en möjlighet att locka nya målgrupper till klubben, säger han när GP träffar honom på golfklubben.

  Markarbetet beräknas kunna påbörjas i april-maj och därefter ska gräset sås i juli. Sedan behöver det nysådda gräset tid för att etablera sig så Lars Brydolf räknar inte med spel på nya banan förrän våren 2019.

  Sammanlagt räknar Lars Brydolf med att multiarenan kommer att gå på totalt fem miljoner kronor. Och då kommer markägarna att skjuter till 1 000 000 kronor och Öijared Golfklubb 500 000 kr. Men trots det räcker inte pengarna till en asfalterad väg som klubben vill ha för att även funktionshindrade ska kunna använda banan. Men Lars Brydolf har inte gett upp den tanken. 
  – Vi får försöka lösa det på annat sätt så att funktionshindrade också kan spela.

  Idén till att bygga den footgolfbana har klubben fått genom inspel från yngre medlemmar i klubben som även spelar fotboll. Liknande banor finns bland annat på HGC på Hisingen och i Lärjedalen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men Öijareds niohålsbana med naturgräs kommer att vara elbelyst vilket enligt Lars Brydolf är unikt i Sverige. 
  – Då blir det en längre säsong och det tror vi lockar fler.

  Just nu jobbar Lars Brydolf på att hitta externa investerare för att få ihop de pengar som saknas för att få ihop kalkylen inklusive väg. 
  – Drömmen är att kunna inviga multiarenan när Öijareds golfklubb fyller 60 år, 6 oktober. Då ska vi ha en fest för medlemmarna och det skulle vara fint att kunna tända elljusen runt banan då, säger Lars Brydolf och lyser upp.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.