Folksagor hyllas med urban konst

Nu kommer fortsättningen på Artscapes urbana konstprojekt i Göteborg för tre år sedan. Tolv kommuner i Göteborgsregionen deltar i Artscape Saga under försommaren med 34 gigantiska väggmålningar. Än så länge är både konstnärer och platser hemliga.

ANNONS
|

Artscape saga är ett storskaligt gatukonstprojekt där tolv kommuner i Göteborgsregionen deltar. Projektet går ut på att konstnärer får skapa unika konstverk i stadsmiljö genom stora permanenta väggmålningar. Det hela leds av den ideella gatukonstorganisationen Artscape i nära samarbete med kommunerna. Sedan 2014 har de genomfört flera stora kulturprojekt på olika platser i Sverige.

Under tre veckor i maj-juni kommer internationellt ledande konstnärer tillsammans med sina svenska kollegor skapa en imponerande samling muralmålningar runt om i regionen. Temat för konstverken är folksagor från världens alla hörn.

– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Det är en hyllning till det universella berättandet och vår världs rika utbud på sägner, myter och folksagor, säger Tor Hedendahl, en av Artscapes grundare.

ANNONS

Varje kommun får två muralmålningar målade av en konstnär. Artscape bjuder även in till en workshop där invånare tillsammans med en erfaren konstnär skapar ett konstverk. Projektets aktiviteter är helt gratis och öppna för alla.

Joakim Albrektson, kulturchef i Härryda kommun, har varit pådrivande i projektet.

– Det var inte särskilt svårt att få med de andra kommunerna. Jag visste om hur bra det var i Göteborg och har stort förtroende för arrangörerna. Jag ser tillgängligheten som en viktig del av projektet. Alla i kommunen kan ta del av det och förhoppningsvis gör det platsen bättre, säger Joakim Albrektson.

Stenungsund är en av kommunerna som deltar.

– Det är häftigt att vi är så många kommuner. Vi samverkar med Stenungsundshem och riktar in oss på att vara centralt och nära vattnet. Vi vill även lyfta befintlig konst och våra intensioner är att det blir ett konststråk längs vattnet, säger Pia Solefors, kultur- och fritidschef på Stenungsunds kommun.

Även Tjörn ser projektet som ett lyft men att hitta platser för väggmålningarna är en utmaning.

– Ser man på bilder från tidigare Artscapeprojekt är det ofta väggar på höghus, och det finns inte i vår kommun. Grundarna Tor Hedendahl och Daniel Wakeham har åkt runt i kommunen och vi har hittat både en privat och en kommunal vägg. För vår del ska verken ingå i vår offentliga permanenta konst som står ute, säger Maria Bäckersten, kulturstrateg på Tjörns kommun.

ANNONS

Vilka konstnärer och väggar som ska användas är ännu hemligt.

– Vi brukar hålla det lite hemligt och kommer släppa namnen under våren. Vilka väggar som kommer användas är heller inte klart. Vi är väldigt noga med att välja rätt konstnär till rätt yta, och att uttrycket visuellt passar in med omgivningen, säger Tor Hedendahl.

Artscape saga

  1. Var: Tolv kommuner i Göteborgsregionen: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungssund, Tjörn och Öckerö.
  2. När: 27 maj – 16 juni 2019.
  3. Finansiering: Är ett samarbete mellan GR-regionen, kommunerna och Artspace.
ANNONS