Arkivbild
Arkivbild

Flyktingpojke glömdes bort - var borta en vecka

Pojken åkte från sitt boende i Lilla Edet för att besöka Göteborg över dagen. Ingen reagerade sen på att han var borta i över en vecka. Nu anmäler socialtjänsten i kommunen sig själva.

ANNONS
|

Pojken, som bor på ett flyktingboende i Lilla Edets kommun åkte till Göteborg i slutet av december 2015. Tanken var att han skulle hem samma dag men han hann av någon anledning inte med bussen hem.

Det märkliga är vad som hände sen. När socialtjänsten dagen därpå ringer upp boendet för att kontrollera om pojken kommit hem så svarar de ja. Anledningen ska vara att personalen på boendet förväxlats honom med en annan pojke. Det framgår från den lex Sarah anmälan som socialtjänsten i kommunen upprättat efter händelsen.

Det dröjde sen över en vecka innan någon upptäckte missen. I början av januari hörde Sociala Jouren i Stockholm av sig till kommunen och berättade att pojken befann sig på ett boende i Vällingby utanför Stockholm.

ANNONS

Pojken hade då varit utan omvårdad, mat och tak över huvudet i flera dagar. I lex Sarah anmälan är kommunen självkritisk och konstaterar att pojken kunde ha skadats allvarligt eller försvunnit på grund av boendepersonalens miss.

I anmälan framgår också att man kommer se över sin kommunikation och dokumentation i framtiden samt att man bör ha tydligare uppföljningar när någon boende lämnar boendet.

ANNONS