Stora brister. Förutom att ett barn misshandlades blev ett annat utkastat och fick söka sig till släktingar på ett asylboende.
Stora brister. Förutom att ett barn misshandlades blev ett annat utkastat och fick söka sig till släktingar på ett asylboende.

Flyktingbarn misshandlades i familjehem

Melleruds kommun klarade inte av att hantera strömmen av ensamkommande barn. Brister i verksamheten och i dokumentationen gjorde att ett barn misshandlades i familjehemmet. När bristerna uppdagades valde ansvarig chef att anmäla den egna verksamheten enligt Lex Sarah.

ANNONS
|

Den stora flyktingströmmen hösten 2015 satte hård press på kommunernas socialtjänster när det kom till att hantera alla ensamkommande flyktingbarns ärende och Melleruds kommun är inget undantag. De största och mest uppenbara problemen i kommunen uppdagades och anmäldes när Birgitta Bergh tillträdde som chef för individ-och familjeomsorg i kommunen, skriver TTELA.

– Jag började i mars och tog över chefskapet. När man börjar på ett nytt ställe så ser man vad som inte fungerar och det som inte fungerade var dokumentationen kring de ensamkommande barnen, säger Birgitta Bergh, chef för individ-och familjeomsorg i Melleruds kommun.

Bristerna i dokumentationen ledde till att Birgitta Bergh anmälde den egna verksamheten enligt Lex Sarah och det har gjorts ytterligare en Lex Sarah anmälan som mer i detalj går in på vad bristerna i dokumentationen lett till för de drabbade barnen.

ANNONS

I den senare Lex Sarah-anmälan går det att läsa att ett barn fått stryk i familjehemmet hen placerats i. Trots flera larm från barnets gode man reagerade inte socialtjänsten förrän efter lång tid. Vid ett annat tillfälle ska ett barn ha blivit utkastat från sina släktingar där barnet var placerat och hen fick själv söka sig tak över huvudet hos släktingar på ett asylboende.

Birgitta Berghkänner till att det har förekommit brister som gått ut över barnen.

– Vi vet att barn har blivit misshandlade på familjehem, men när socialtjänsten fick reda på det åtgärdades det.

De brister som funnits i dokumentationen har gjort att barnens ärenden lagts på hög utan att någon riktigt haft koll, kommunen har heller inte utrett alla familjehem ordentligt. Kommunen har nu börjat komma i kapp, men allt är inte klart än.

– Vi vet inte hur allvarligt saker har blivit för vi är inte ikapp än. Barn har hamnat i familjer som inte utretts. Det är ju inget som skett med vett och vilje, alla jobbade som galningar under den här perioden, men vi räckte inte till, säger Birgitta Bergh.

För att komma tillrätta med bristerna i dokumentationen har ett nytt system införts där alla barn representeras av ett kort som finns i ett kartotek och när något ändras så ska det direkt skrivas in där. Det har också skapats en enhet där socialtjänsterna i kommunerna i norra Dalsland samarbetar kring utredningar av de ensamkommande flyktingbarnen.

ANNONS

– Vi tror att vi i dag har koll på flesta barnen, avslutar Birgitta Bergh, chef för individ och familjeomsorg i Melleruds kommun.

ANNONS