Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Flygplatsen får ny busslinje i december

Nu ska det bli möjligt att resa med Västtrafik till flygplatsen i Landvetter. "Det här har vi kämpat länge för", säger Härrydas kommunalråd Per Vorberg (M).

Med start vid nästa tidtabellskifte 10 december genomför Västtrafik flera förändringar inom kollektivtrafiken. Grundtanken handlar om fler turer på exempelvis spårvagnslinjer och expressbussarna för att underlätta pendlingen. Dessutom införs en helt ny busslinje som ska gå mellan Landvetter resecentrum och flygplatsen, under högtrafik blir det avgångar varje kvart.
– Vi är jätteglada att Västtrafik tagit till sig av det behov som vi sett under lång tid, säger Per Vorberg.

En av landets största arbetsplatser

Han pekar på att flygplatsen är en av landets största arbetsplatser utanför en tätort med cirka 5 000 anställda, varav många är unga och saknar bil alternativt körkort.
– Det här är viktigt för flygplatsen och för hela näringslivet i området, fortsätter Per Vorberg som ser busslinjen som ett första steg i att förbättra kollektivtrafiken.

Nästa steg: tågstation

På sikt kommer en tågstation att anläggas vid flygplatsen i samband med den planerade höghastighetsbanan. Dessutom för kommunerna Härryda och Mölndal tillsammans med flera större företag en diskussion med Västtrafik om önskemål att införa en expressbuss från flygplatsen via Landvetter och Mölnlycke till Mölndal.
– Busslinjen till flygplatsen ser vi som ett första steg, för vi får inte bedriva trafik som konkurrerar med flygbussarna, säger Västtrafiks ordförande Lars Holmin (M).

Den utökade satsningen i Västra Götaland har fått ett tillskott på 60 miljoner kronor att lägga till den sammanlagda summan på närmare nio miljarder kronor.
– Merparten av satsningarna sker i och kring Göteborg, bland annat inför vi Alingsåssnabben som blir en direktlinje mellan Alingsås och Göteborg.

Betyder det att det inte sker några försämringar alls vid nästa tidtabellskifte?
– En förbättring för någon kan bli en försämring för en annan, men vi kommer inte att ta bort en massa linjer bara för att vi förbättrar på andra. Men där det ändå blir förändringar har vi haft en dialog med de berörda kommunerna.

Fakta: Kollektivtrafikförändringar 2018

  • I spårvagnstrafiken blir det fler turer på linjerna 2, 4, 6 och 9. 
  • I Göteborg får linje 25, 50 och 60 tätare trafik. Flera expressbusslinjer förstärks och för att underlätta pendling Alingsås–Göteborg startas den nya linjen Alingsåssnabben. 
  • En ny linje kommer att köra mellan Landvetter resecentrum och Landvetter flygplats varje kvart under högtrafik. 
  • I färjetrafiken blir det fler förbindelser mellan södra skärgården och Göteborg.
  • I tågtrafiken blir det fler avgångar på Kungsbackapendeln samt en extra avgång på Alingsåspendeln.
  • De nya och förändrade turerna gäller från tidtabellsskiftet 10 december 2017.
Mest läst