Planet var på väg till Stockholm och precis vid starten krockade det med en fågel.
Planet var på väg till Stockholm och precis vid starten krockade det med en fågel. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Flygplan krockade med fågel – fick vända tillbaka

Ett flygplan som var på väg från Trollhättan-Vänersborgs flygplats mot Stockholm fick under tisdagen vända tillbaka och landa efter att ha krockat med en fågel kort efter start.
– Det var 36 passagerare och tre i besättning ombord, säger flygplatschefen Anna Råhnängen.

ANNONS
|

Haverilarmet från flygplatsen utanför Trollhättan ringdes in till SOS vid 11:45-tiden på tisdagen.

Planet, en Fokker 50, med totalt 39 personer ombord hade då krockat med en fågel.

– Planet var på väg till Stockholm och precis vid starten krockade det med en fågel. Planet steg lite för att få tillräckligt med flyghöjd för att kunna ta ett varv runt fältet och göra en kontrollerad landning, säger Anna Råhnängen.

Samtidigt som planet steg skickades ett haverilarm ut.

– När vi skickar haverilarmet går det ut till både polis och räddningstjänst och när planet landade fanns räddningstjänsten på plats. Landningen skedde omkring tio minuter efter start och var kontrollerad, säger Råhnängen.

ANNONS

Planet kunde senare lyfta igen

Hon berättar att planet efter att de landade undersöktes av tekniker från det aktuella flygbolaget.

– Teknikerna har undersökt planet och det fanns inga skador på det som på något sätt påverkar flygsäkerheten. Nu har det faktiskt lyft igen och är på väg till Stockholm, berättar hon vid 12.40-tiden.

Simon Willner är inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund. Han berättar att räddningstjänsten hade beredskap vid landningsbanan om något skulle gå fel vid landningen.

– När vi får ett sådant larm ställer vi upp med beredskap om något skulle gå fel, men allt verkar ha gått bra, säger Willner.

ANNONS