Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Två personer skadades vid flygkraschen. Bild: Läsarbild
Två personer skadades vid flygkraschen. Bild: Läsarbild

Flygkrasch utanför Kungsbacka

En flygolycka inträffade strax utanför Kungsbacka på söndagen. Planet kraschade in i kontaktledningar över en järnväg. Bägge personer som befann sig på planet skadades. Tågtrafiken stod helt still efter olyckan, men har delvis återupptagits.

– Det är ett ultralätt plan som har kraschat i Fjäråstrakten, sa polisens pressinformatör Tommy Nyman till GP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Två personer befann sig i det lilla flygplanet när olyckan var framme. Flygturen startade från Fjärås flygklubb, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

– Planet fick inte kraften man räknat med utan flög rätt in i kontaktledningarna där tågen går, bekräftade Anders Lännholm, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.
 

"De är mörbultade"

Efter kraschen lyckades de två personerna ta sig ur planet och till ett hus i närheten. Därifrån larmade man Sjö- och flygräddningscentralen.

– Båda är skadade. De uppgav att de hade ont i bröst och nacke. De är mörbultade helt enkelt, sa Lännholm och tillade: 

– Passageraren är mer illa däran än piloten.

Ett stort räddningspådrag inleddes. Sjö- och flygräddningscentralen larmade både ambulans och räddningstjänst.

– Ambulans och räddningstjänst är framme och tar hand om personerna. De körs till sjukhus och sen tar man hand om planet, berättade räddningsledaren på Sjö- och flygräddningscentralen, Anders Lännholm.

Det var en man och en kvinna som färdades i planet. Båda fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– De är lindrigt skadade, uppgav Lisa Räng på SU:s presstjänst.

Olycksplatsen spärrades av efter att räddningsinsatsen avslutats.

– Vi kommer göra en teknisk undersökning på platsen. Vi har inlett en förundersökning gällande misstänkt vårdslöshet i flygtrafik, bekräftade polisens pressinformatör Tommy Nyman.
 

Tågtrafiken påverkas

Från klockan 12 stod tågtrafiken helt still till följd av olyckan.

– Jag sitter på ett tåg på Kungsbacka station mot Malmö och nu står tågtrafiken still på grund av olyckan, berättade en läsare för GP.

Enligt Trafikverket måste man kontrollera skadeläget på elledningen som planet kraschade in i.

– Ja, det är ett flygplan som touchat i vår elledning så nu måste vi syna elledningen längs banan för att se att den inte är skadad, sa Beisi Sundin, presskommuniktatör på Trafikverket.

Vid klockan 12:45 lyckades man släppa på tågtrafiken på ett spår. Det är emellertid oklart när det andra spåret är säkrat.

– Tågen rullar nu, men det kan bli lite trångt så det lär bli en del förseningar, men lyckligtvis är det söndag och det är inte lika mycket trafik som på en vardag, resonerade Sundin på Trafikverket.

Så tillade hon:

– Vi synar det andra spåret också, men det finns ingen prognos för när det kan tas i drift igen. Vi hoppas komma igång med det inom kort, avslutade Trafikverkets kommunikatör vid 13-tiden på söndagen.

 

 

Vet du mer? Var du på plats? Kontakta GP

Via mejl: [email protected]

Telefon: 031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10

Mest läst