Flervåningshus i trä spås en ljus framtid

Under ett helt sekel var det förbjudet att bygga höghus i trä. Nu är flervåningsbostäder i det klimatsmarta materialet hetare än någonsin.

ANNONS
|

Inne i husfabriken i Anneberg produceras monteringsfärdiga träbostäder på löpande band. Vd:n Magnus Andersson visar runt. Om lite mindre än en månad tillträder han posten som koncernchef för Derome.

– Vi räknar med att nyanställa tusen personer och öka vår omsättning från fem till åtta miljarder kronor under de kommande fem åren. Mycket tack vare den växande efterfrågan på flerfamiljshus i trä, säger Andersson.

Hittills har Derome byggt 15 hus i fyra eller fler våningar. 2018 öppnar företaget dörrarna till en helt ny husfabrik i Värö där produktionen helt kommer att fokusera på just flervåningshus.

–Just nu håller vi på att färdigställa fyra stycken femvåningshus i Kvillebäcken med sammanlagt 220 lägenheter och ett sjuvåningshus i Varberg, berättar Magnus Andersson.

ANNONS

Anledningen till att det länge var förbjudet att bygga trähus på höjden var att Kungsbacka och flera andra svenska trähusstäder gick upp i rök under slutet av 1800-talet. När Sverige gick med i EU 1994 ändrades lagen och under senare år har det skett en stor utveckling inom brandsäkerheten i trähus.

Att det nu hunnit gå över 20 år innan hustypen fått genomslag har att göra med en tröghet inom byggområdet, förklarar Magnus Andersson

–Gamla detaljplaner tillät inte trähusbebyggelse på höjden, dessutom tar det tid att utbilda kunnigt folk inom området och att få samhället att tänka om och efterfråga detta.

Nu pratas det miljövänligt byggande och flerfamiljshus i trä på kommunal, regional och nationell nivå. Att bygga våningshus i trä är betydligt mer klimatvänligt än andra material, dels för att byggprocessen går snabbare men också för att husen binder i storleksordningen lika mycket koldioxid som ett motsvarande betonghus i stället bidrar med i utsläpp.

Att bygga trähus i flera våningar kräver lite annan teknik.

– Det blir väldiga laster i ett stort, högt hus. Systemet som vi utvecklat skiljer sig från de andra företagen som tillverkar och levererar detta, alla har olika tekniker, förklarar Anders Carlsson, teknisk chef på A-hus.

ANNONS

Enligt Magnus Andersson finns det material så det räcker och blir över.

– Att använda skogen till byggnader är bra för miljön. Med ett ansvarsfullt och hållbart skogsbruk kan träbyggnationen definitivt öka utan att skogen tar skada.

Fakta: Miljövänliga hus

  1. Framtidstron för flerfamiljshus i trä bottnar i att materialet är betydligt mer klimatsmart än stål och betong.
  2. När träden växer binder de koldioxid.
  3. Hus med stommar av trä fungerar dessutom som kollager, när materialet inte eldas eller förmultnar binds koldioxiden länge.
  4. Hus i trä ger även betydligt mindre utsläpp av koldioxid under byggprocessen jämfört med betongbyggnader.
  5. Eftersom trä andas bidrar materialet till en bra inomhus miljö för de boende.
ANNONS