Flera tips om farlig serievåldtäktsman i Floda

ANNONS
|

Sedan i förra veckan har en intensiv polisjakt pågått efter en farlig serievåldtäktsman som i fredags häktades i sin frånvaro i Örebro.

Den 38-årige mannen misstänks mellan den 17 och 19 maj ha gjort sig skyldig till fyra grova våldtäktersamt ett fall av olaga frihetsberövande.

– De misstänkta brotten har kopplingar till Örebro-området, men även till flera andra brottsplatser runt om i Sverige. Det stämmer att han är på fri fot, men jag kan inte gå in på hur många offer det handlar om eller var vi söker efter honom, berättade kammaråklagare Christine Chi för TT i måndags.

Bilder på mannen sprids på nätet

De senaste dagarna har bilder på den misstänkte mannen publicerats i sociala medier och nätforum. Under onsdagen fick polisen i region Väst in flera samtalom att mannen synts till i Floda utanför Göteborg.

ANNONS

Tommy Nyman är presstalesman vid polisen i region Väst. Han berättar att polisen under onsdagen fanns på plats i Floda för att kontrollera tipsen.

– Vi måste följa upp alla tipssom vi får i ett ärende av den här digniteten och återrapporterar till utredarna som i det aktuella ärendet sitter i Örebro. Inuläget finns det inget som talar för att han skulle vara här. Det går naturligtvis aldrig att lämna några garantier. Det har kommit in uppgifter om att han har setts på flera platser i landet, men enligt dem som handlägger ärendet finns det inget som talar för att personen ens finns i landet, säger Tommy Nyman.

Under onsdagen valde många föräldrar att själva hämta sina barn från skolori området istället för att låta dem gå hem själva.

– Polisen har inte gått ut med någon bild på den misstänkte, utan det är på olika håll på internet som den sprids. När bilder sprids är det inte ovanligt att människor tycker sig känna igen drag eller utseendepå personer och uppfattar det som att det handlar om personen i fråga. Det går som sagt aldrig att lämna några garantier, men vi har i nuläget inget som talar för att han skulle vara här, säger Tommy Nyman.

ANNONS

Bedöms som farlig

Den efterlyste mannen har tidigare dömts för till två långa fängelsestraff. 2003 dömdes mannen till sju års fängelse för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av minderårig.

Sex år senare dömdes han till åtta års fängelse efter att upprepade gånger ha våldtagit två 17-åriga flickor under en 16 timmar lång mardrömsresa mellan Hultsfred och Linköping. Mannen beskrev i förhör enligt TT hur han funderade på att mörda flickorna, för att bli dömd till livstids fängelse eftersom han inte klarade att leva i frihet.

Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården och expert på sexuellt våld, är väl insatt i mannens psykologiska problematik.

– Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver. När en sådan här person är på fri fot och känner sig förföljd och inte har något att förlora så höjs också risken för att han utför något mer brott, berättade Jonas Lennestål för TT tidigare i veckan.

ANNONS