Flera orosanmälningar om HVB-hem

Flera orosanmälningar har gjorts om ungdomar på ett HVB-hem i Stenungsund. I torsdags kväll försökte en av ungdomarna ta livet av sig.

ANNONS
|

HVB-hemmet Uddesten är sedan fem veckor inrymt i den gamla barnkolonin på Galtarö vid Ödsmål, norr om Stenungsund. Här bor i dag 31 ensamkommande ungdomar i åldrarna mellan 14 och 18 år, flertalet från Afghanistan.

De flesta av dem har tidigare bott på ett asylboende i Göteborg varifrån de flyttades den 24 februari. En person som har stadig kontakt med de 20 killar som flyttats från Göteborg, uppger att de börjat må allt sämre sedan de flyttades till HVB-hemmet.

- Jag har gjort fyra orosanmälningar om fyra killar som skurit sig. En annan kille ligger i ett slags halv-autistiskt tillstånd och går inte ur sängen, säger GP:s uppgiftslämnare som inte blev förvånad över självmordsförsöket.

ANNONS

Det var vid 19-tiden på torsdagskvällen som polisen larmades till HVB-hemmet:

Enligt polisen räddades den 17-årige pojken av att en person från HVB-hemmet sprang ut och höll i honom tills räddningstjänsten anlände. De tog ned honom från trädet och körde honom till Kungälvs sjukhus.

HVB-hemmet drivs av det privata företaget Per Wallgren AB, som anställt Peter Galatius som föreståndare. Han hävdar att Uddesten är ett HVB-hem "med exceptionellt hög kompetens över hela linjen".

Flera av de boende ungdomarna uppges ha skurit sig de senaste veckorna?

- Det förekommer naturligtvis att ungdomarna har olika uttryck för psykiskt illamående. Det är flera som gett uttryck för det. Vi hanterar det på bästa sätt tillsammans med sjukvård och socialtjänst, säger Peter Galatius.

Enligt vår uppgiftslämnare har ni ibland enbart två anställda på plats, en i vardera huset?

- Nej, det stämmer inte. Vi har aldrig mindre än tre personal, i normalfallet fyra som lägst.

Efter torsdagskvällens självmordsförsök kontaktade Peter Galatius sociala resursförvaltningen och socialjouren, och begärde stöd av kommunens kristeam.

ANNONS

Louise Parbring, chef för Boende för ensamkommande barn och unga på sociala resursförvaltningen, bekräftar att kommunens krisstöd skickats till HVB-hemmet för att stödja anställda och boende.

- Det är djupt tragiskt, fruktansvärt det som hände i torsdags kväll. Det var överraskande, säger Louise Parbring.

Dock säger hon, som svar på en fråga om att fyra ungdomar som ska ha skurit sig:

- Det är inget ovanligt. Vi har ungdomar på boenden som mår dåligt och uppvisar självskadebeteenden, säger Louise Parbring som tillägger att Uddesten fört en dialog med förvaltningen om behovet av extra stöd.

- Man har gjort tillfälliga förstärkningar, säger hon.

Hur är tillståndet för den 17-årige pojken?

- Han lever ju, mer vill jag inte lämna ut. Han är kvar på sjukhus, säger Louise Parbring.

ANNONS