Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

NYH_6642.JPG
På länsväg 625 i riktning mot Rommelanda voltade en personbil av vägen i eftermiddagshalkan. Bild: Niklas Göransson

Flera olyckor i vinterväglaget

Flera olyckor har inträffat i Västra Götaland under eftermiddagen och kvällen. Vägtemperaturen har varit förrädisk, och vägarna kan på sina håll ha frusit på.
– Det är väldigt mycket olyckor, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Klockan 17.48 fick polisen larm om en trafikolycka på E45. Två bilar hade då kolliderat i höjd med Alafors i Ale kommun.

– Det är en omkörning som inte gick så bra verkar det som, berättade Martina Saghamre, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Presstalesmannen Peter Adlersson uppgav vid 19-tiden att insatsen vid platsen var klar och att polisen då inte hade några uppgifter om att någon person hade kommit till allvarlig skada.

Olyckan är en av många som inträffat i Västsverige under måndagseftermiddagen och kvällen. Längs väg 180 utanför Borås har en person bland annat körts i ambulans till sjukhus med nacksmärtor efter en sidokrock mellan två bilar.

Även längs Rollsbovägen i Kungälv har det inträffat en olycka, där skadeläget än så länge är oklart för polisen. Larmet om olyckan kom klockan 18.38 och ett körfält var avstängd i nära en timme innan trafiken kunde släppas på som vanligt igen.

Vinterväglag ställer till det

– Det är en del avåkningar och sammanstötningar. Det blir väl ofta så när det kommer lite nederbörd, och så kör man som vanligt och tänker att det ska funka, säger Martina Saghamre vid polisens ledningscentral.

Tidigare har olyckor bland annat skett på Angeredsbron, riksväg 40 och längs Romelandavägen i Kungälv, där en bil voltade av vägen och två personer efteråt klagade över nacksmärtor.

I Göteborgsområdet har det bara fallit cirka två centimeter snö sedan halv tre-tiden. I övriga Västra Götaland har det kommit något mer nederbörd, cirka fyra centimeter.

Vägtemperaturerna har dock gjort halkan förrädisk. I stora delar av regionen har vägtemperaturen under dagen varit uppe på plussidan, vilket kan ha gjort vägarna blöta. När temperaturen under kvällen sjönk kan vägarna ha fryst på.

– Då kan det bli väldigt halt. Det kan vara en kombination av det och snöfallet som gör det halt, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Förrädiska plusgrader

Snöfallet kommer fortsätta av och till under kvällen och en bit in på natten. På sina fåll kan det snöa ända till tisdag förmiddag.

Under tisdagen kommer temperaturen dock stiga till ett par, för vissa efterlängtade, plusgrader. Snön kan alltså smälta bort från vägarna, men det betyder inte att halkrisken är över.

– Vägtemperaturerna ser ut att kunna ligga lite lägre. Det kan vara förrädiskt om man tänker att det är nollgradigt, men så är det kallare i vägen och halt ändå, säger Ian Engblom.

Mest läst