BILD: FREDRIK SANDBERG
BILD: FREDRIK SANDBERG

Fler väktare och ordningsvakter än poliser

Samtidigt som många lämnar Polisen växer den privata säkerhetsbranschen. Nu finns det fler väktare och ordningsvakter än poliser.

ANNONS
|

Mycket av ordnings- och trygghetsarbetet är numera privatiserat. I kollektivtrafiken, på flygplatser och i köpcentrum är det väktare och ordningsvakter – inte poliser – som sköter det dagliga arbetet. Torbjörn Ferndahl är vd för branschorganisationen Säkerhetsbranschen och han tycker att det är en positiv utveckling.

– En polis kostar lika mycket som tre ordningsvakter. Det skulle vara resursslöseri att ha poliser som patrullerade köpcentrum och tunnelbanan, säger han.

I dag har säkerhetsbranschen gått om polisen både vad gäller ekonomiska och personella resurser. Runt 31 000 personer jobbar inom privata säkerhetsföretag medan antalet poliser är 20 000. Säkerhetsföretagen omsätter 40 miljarder per år vilket kan jämföras med de 21 miljarder som polisen får i statligt anslag varje år.

ANNONS

Och trots att många av polisens uppdrag delegerats till privata säkerhetsföretag, menar Torbjörn Ferndahl att det finns fler potentiella områden. Ett exempel är transporter av häktade personer.

– När privata ordningsvakter griper en person måste de vänta på polisen eftersom de måste sköta transporten till häktet. Väl där tar personalen över, och de är också är privata säkerhetsarbetare. Det är inget annat än polisiär taxiverksamhet och det är nästintill komiskt att det går till så, säger Torbjörn Ferndahl.

Men Rolf Granér, forskningsansvarig på Polisutbildningen i Växjö, menar att det finns risker med utvecklingen.

– Väktare och ordningsvakter hjälper de som betalar för deras tjänster. Om skydd och trygghet börjar kosta pengar, mer än det vi betalar på skattesedeln, är det problematiskt. Då kan bara rika skaffa sig skydd trots att det är de resurssvaga som mest efterfrågar polisens resurser, säger han.

Han menar att det kan göra att gränserna mellan poliskåren och personer inom säkerhetsbranschen suddas ut.

– Jag gillar inte den glidningen. Vi ska ha en skyddsmakt som omfattar alla medborgare och det ska vara poliskåren.

Torbjörn Ferndahl på Säkerhetsbranschen håller med om att det kan vara problematiskt att förhållandena mellan polisen och säkerhetsföretagen ändras.

– Polisen har våldsmonopol och det ska man vara försiktig med. Just nu pågår en diskussion om var gränsen går mellan vad som polisen ska göra och vad som kan skötas av privata säkerhetsföretag.

ANNONS

Sverige är inte det enda landet där säkerhetsbranschen växt om polisen. När CoEss, den europeiska organisationen för säkerhetsbolag, sammanställde hur fördelningen ser ut i europeiska länder kom de fram till att 16 av 34 länder har fler anställda inom säkerhetsbranschen.

I Sverige har privata säkerhetsföretag, precis som Migrationsverket och Försäkringskassan, rekryterat många poliser på sistone. Under hösten växte personalbehovet när man fick ansvar för övervakning av många asylboenden. En av personerna som anställt poliser är Stellan Kjellberg som är vd på Gothia Protection, ett privat säkerhets- och utredningsföretag med bas i Göteborg.

– Vi har ett par poliser anställda sedan några år tillbaka. Poliser är attraktiva för oss eftersom de har en intressant bakgrund. Många har jobbat med liknande tjänster som efterfrågas hos oss, säger han.

Han märker också av att allt fler poliser är sugna på att arbeta inom säkerhetsbranschen.

– Det senaste halvåret har i snitt två poliser i månaden kontaktat oss och frågat om vi har några tjänster till dem.

ANNONS