Fler skolor inför passerkort

Snyltgäster i bamba och ökat säkerhetstänk. Det finns flera orsaker till att allt fler skolor inför passerkort. – Vi ligger såpass centralt att det kommer in folk som inte har här att göra, säger Viktor Lundberg, ordförande i Hvitfeldtskas elevkår.

ANNONS
|

På ett flertal gymnasieskolor i Västra Götalandsregionen är entrédörrarna numera låsta. För att eleverna ska komma in krävs passerkort eller taggar. GP har gjort en rundringning till tolv gymnasieskolor i västra Götaland. Den visar att fem av de tillfrågade skolorna har infört passerkort eller tagg medan sex av dem inte har det. På Bäckängsgymnasiet i Borås införs passerkort i dag.

Frågan om låsta respektive stängda skolor diskuterades flitigt för två år sedan efter skolattacken i Trollhättan då tre personer miste livet. På Nils Erikssons gymnasium i Trollhättan har taggar införts från och med den här terminen i samband med att skolan har renoverats.

ANNONS

– Nu för tiden när man renoverar så tänker man mer på säkerhetsaspekten på ett annat sätt än förr. Det är så det moderna samhället ser ut i dag på de allra flesta ställen. Taggarna är av samma typ som används för att komma in på kommunhus och genom ytterdörrar, säger Camilla Kauffeldt, verksamhetschef gymnasieskolan i Trollhättan.

Bemannade receptioner

Skolan har även satsat på bemannade receptioner där besökare får anmäla sig.

– För två år sedan diskuterade vi att införa fotolegitimation men vi känner ju våra elever. Vårt syfte är först och främst att kunna styra hur eleverna rör sig. Sedan är det klart att säkerhetsfrågor också kommer med i detta.

På Hvitfeldtska gymnasiet infördes passertagg för två år sedan. Efter Trollhättedådet låstes fler dörrar och inför detta läsår har alla dörrar utom skolans huvudentré låsts. Passerkort med foto har införts som både elever och personal ska bära synligt under hela tiden de är i skolan.

– Vi kommer inte in någonstans om vi inte har korten med oss, säger Viktor Lundberg, ordförande i Hvitfeldtskas elevkår.

Vad tycker ni om det?

– Många elever tycker det är jättestörande. Det stora problemet är när elever glömmer sina kort och inte kommer in för att äta lunch. Men elevkåren har valt att inte lägga sig i frågan. Har skolledningen bedömt att det behövs får vi väl acceptera det. Det är ju en säkerhetsfråga.

ANNONS

Hvitfeldtska gymnasiet har flera gånger haft besök från utomstående som ätit i skolans bamba.

– Det har även varit folk inne i skolan och letat i våra soptunnor. Vi ligger såpass centralt att det kommer in folk som inte har här att göra, säger Viktor Lundberg.

Stickkontroller genomförs

På Burgårdens utbildningscentrum i Göteborg infördes passerkort 2016.

– Vi har haft väldigt mycket flöde med ungdomar och allmänheten som varit inne i skolan och det har gjort att elever inte känt sig trygga, säger Marika Blomquist, rektor på hantverksprogrammet.

Även eleverna på Burgården ska ha sina passerkort på sig under hela dagen och stickkontroller görs av personalen.

– Vad jag förstår av våra utvärderingar upplever eleverna en ökad trygghet och uppskattar kontrollerna, säger Marika Blomquist.

Inga passerkort

Aranäsgymnasiet i Kungsbacka är en av de skolor som valt att inte införa passerkort.

– Frågan har diskuterats och det finns flera skäl till att vi inte valt passerkort eller taggar. Men jag vill inte diskutera med massmedia vad vi har för andra aktiviteter för att öka säkerheten, säger Christer Hagman, verksamhetschef på Aranäsgymnasiet.

Inte heller Alströmergymnasiet i Alingsås har infört passerkort.

– Frågan har diskuterats men vi har ännu inte tagit beslut att införa passerkort eller taggar. Vi har en väl bemannad reception i huvudentrén och har valt att ha färre öppna dörrar som erbjuder ingång till gymnasiet, säger Annica Steneld, rektor på Alströmergymnasiet.

ANNONS

Så ser det ut på tolv olika gymnasieskolor iregionen:

Bäckängsgymnasiet i Borås: Inför passerkort 16 oktober.

Mimers hus gymnasium i Kungälv: Har bara passerkort till vissa lokaler.

Hvitfeldtska gymnasiet Göteborg: Har infört passerkort från och med höstterminen i år. Införde taggar för två år sedan.

Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke: Har inte passerkort.

Burgårdens gymnasium i Göteborg: Införde passerkort 2016.

Alströmergymnasiet i Alingsås: Har diskuterat frågan men inte infört varken passerkort eller taggar.

Partille gymnasium: Har inte passerkort eller taggar.

Nils Erikssonsgymnasiet i Trollhättan: Införde taggar hösten 2017.

Birger Sjöbergsgymnasieti Vänersborg: Införde taggar läsåret 2016/2017.

Magnus Åbergsgymnasieti Trollhättan: Har inte infört tagg eller passerkort men diskussion pågår.

Nösnäsgymnasiet Stenungsund: Införde passerkort i september 2017.

Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn: Har inte infört passerkort och har inga planer på att göra det.

ANNONS