Fler dricker och skolorna stänger – barn drabbas hårt under jul

Många barn ser fram emot jullov. Men inte alla. Inför högtiden rustar Tjejjouren Väst för att stötta de barn som mest tycker att det är jobbigt att vara ledig.
– Vi försöker ge dem hjälp att hitta en bra strategi att överleva julen, säger Gabriella Graflund, verksamhetsansvarig.

ANNONS
|

God mat, kärlek och gemenskap är ledord för många under julen. Men på Tjejjouren Väst förbereder volontärerna sig för motsatsen: fylla, bråk och våld.

Vanligtvis har organisationens kvällschatt öppet två kvällar i veckan, men under jul ökar behovet dramatiskt. Från 18 december till och med 1 januari kommer de därför hålla chatten öppen varje dag mellan klockan 20 och 22 för de många unga som inte har en drömlik jul.

– Med ledigheten kommer ökad alkoholkonsumtion, vilket vi vet resulterar i bråk, våld och övergrepp. Barnen är helt oskyddade i det, säger Gabriella Graflund, verksamhetsansvarig vid Tjejjouren Väst.

LÄS MER:Många barn utsätts för våld under julen

Barnen är oroliga redan nu

Organisationen förväntar sig runt 250 samtal under dagarna de håller extra öppet, men redan veckorna innan jul har oroliga barn börjat höra av sig.

ANNONS

– De tänker saker som "Hur ska julen bli, ska den bli som den förra? Ska jag behöva ta hand om mamma och pappa? Hur ska jag skydda mina syskon?". Det är mycket hopplöshet och tröstlöshet, säger Gabriella Graflund.

Under jul stannar dessutom allt annat av. Skolan är stängd och aktiviteter har uppehåll. Barnen är därmed hemma länge och har kanske ingenstans att fly när det blir olidligt hemma.

LÄS MER:Unga mest utsatta för partnervåld

"Det handlar om att lyssna"

Många samtal till Tjejjouren handlar om fylla och bråk hemma, men även sexuella övergrepp och självmordstankar.

– Det handlar om att lyssna. De ska få skriva sin berättelse utan att någon avbryter eller lägger vuxna bedömningar och analyserar, säger Gabriella Graflund.

Ofta hjälper volontärerna barnen hantera farliga eller obehagliga situationer på ett säkert sätt.

– Vi försöker ge dem hjälp att hitta en bra strategi att överleva julen.

LÄS MER:Fem punkter: Så hjälper du ditt barn att minska stressen

Är du en trygg vuxen?

Förra året hade Tjejjouren en kampanj för att lyfta frågan om unga tjejer som utsätts för våld och sexuellt våld i hemmet. I år vill de kasta ljus på de viktiga, trygga vuxna i utsatta barns liv.

– Många är trygga vuxna men tänker inte på det. Det är viktigt att man inte förringar sig själv - man är oftast viktig för någon, säger Gabriella Graflund.

ANNONS

Behöver man som barn eller ung prata med en vuxen kan det vara vem som helst, så länge det är någon man känner sig bekväm och trygg med. Det kan vara en familjemedlem eller släkting, men även en granne, någon som jobbar på fritidsgården eller i skolan som exempelvis vaktmästare eller lärare.

LÄS MER:Dramatisk ökning av svåra samtal till Bris

Har du eller en vän det jobbigt hemma? Hit kan ni vända er anonymt.

BRIS, har både telefon och chatt för alla under 18 år. https://www.bris.se/ eller 116 11.

Tjejjouren Väst, vänder sig till de som identifierar sig som tjejer i Västra Götaland. Har en stödchatt öppen torsdag och söndag klockan 20-22. Från 18 december till 1 januari har de öppet samma tider, varje dag. https://www.tjejjourenvast.se/

Tjejjouren, den nationella sidan som kan hänvisa dig vidare till rätt tjej-, trans-, eller ungdomschatt. https://tjejjouren.se/

Killfrågor, har en chatt för de som identifierar sig som killar. Chatten har öppet måndag till torsdag och söndag klockan 19-21. http://www.killfragor.se/chatta/

Under Kevlaret, för de som identifierar sig som killar. Har en chatt som har öppet måndag-onsdag och söndag klockan 20-22. http://underkevlaret.se/chatt/

Mind, jobbar med psykisk hälsa och har en självmordslinje. Ring 90101 eller gå in på https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/ för att chatta eller mejla.

Svenska kyrkan, har en chatt mer jourhavande präst. Den är öppen söndag-torsdag klockan 20-24. https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/chatta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS