Fem flerbostadshus planeras i Paradiset

Partille kommuns planer på att bygga flerbostadshus i villastaden Paradiset ses inte med blida ögon av alla.

ANNONS
|

Partille kommun planerar att bygga fem flerbostadshus bakom landmärket Villa Porthälla, allmänt kallad Borgen, i villastaden Paradiset. Området är i dag bebyggt med villor i nationalromantisk still från sent 1800-tal till 1960-tal. Även nyare bebyggelse har tillförts genom åren.

I planförslaget har kommunen skissat på fem flerbostadshus med hyresrätter i suterräng. Tillsammans med hyreslägenheterna i Villa Porthälla så handlar det om ett drygt 60-tal nya bostäder söder och öster om Villa Porthälla. En villa på Kyrkåsliden ska rustas upp och göras om till lägenheter/kontor.

Partillebo ansökte om att få bygga flerbostadshus när de köpte tre tomter på Kyrkåsberget. Att det råder brist på hyresrätter i många kommuner i Sverige är välkänt.

ANNONS

– Partille har jättestor brist på bostäder, liksom flera kommuner i regionen, säger Jörgen Hermansson, samhällsbyggnadschef i Partille kommun.

Han ser också att tillförseln av hyresrätter är bra för området som i dag uteslutande består av äganderätter. Kommunen strävar också efter att bygga nära kommunikationer.

Kyrkåsens vänner, eller Paradiset fastighetsförening, motsätter sig inte att det byggs helt och hållet men har i dialoger med kommunen framfört att de anser att kommunen bör ta hänsyn till befintlig bebyggelse vid planeringen av området. I stället för att bygga flera våningar höga hus som stjäl fokus från Borgen anser de att det bör byggas villaliknande bostäder i max två våningar.

– Vi har haft dialoger hela tiden och ändrat efter hand, men det går inte att tillmötesgå alla, säger Jörgen Hermansson.

Planförslaget var i höstas ute på samråd och under tiden kom över 90 yttranden in. Enligt en del av yttrandena så finns risk för ökad trafik och belastning på de redan i dag smala och branta gatorna i området. I dag finns bara en enda väg in i området och den är smal och brant och med skymd sikt på sina håll. Fastighetsföreningen anser också att vägarna i området inte tål mer belastning och att trafiksäkerheten redan i dag är under all kritik.

ANNONS

– Det är inte möjligt att bygga ut vägarna upp genom Paradiset i dag, och vår trafikingenjör bedömer att tillskottet med 50 bostäder inte kommer att medföra någon ökning av belastningen, säger Johanna Kirudd på Partille kommun som är projektledare för detaljplanen Paradiset.

Om en månad ska det sammanställda samrådet ut på granskning och om allt går enligt planerna är det tänkt att byggstart kan ske tidigast i början av 2018.

Fakta: Villastaden Paradiset

  1. Villastaden Paradiset började byggas runt förra sekelskiftet. Närheten till järnvägen var en viktig aspekt när området planerades.
  2. Villa Porthälla byggdes mellan 1914 och 1918 av Ernst Harbeck som ville att huset skulle efterlikna en tysk borgruin. Under åren har huset haft flera ägare och 1972 höll en bordell till i huset. Köptes av Partillebo 2012.
  3. Kommunen planerar att bygga ett 60-tal lägenheter i fem flerbostadsbus. Tanken är att husen ska byggas i suterräng och i tegel.

Källor: wikipedia.seochpartille.se

ANNONS