Försvarsanställd utreds för sextrakasserier

Två unga tjejer har anmält att de blivit sexuellt trakasserade av sin överordnade på Luftvärnsregementet i Halmstad.Under hösten har regementet gjort en egen utredning, men ingen polisanmälan.

ANNONS
|

Mannen som har anmälts för sextrakasserier är en civilanställd inom försvarsmakten som har daglig kontakt med ungdomar.

I de båda tjejernas sms till varandra beskriver de frustrationen över hur deras överordnade bett dem skicka nakenbilder och försökt få dem till ett hotellrum. Han ska under en lång tid ha tagit kontakt med dem på deras fritid och hintat om att han vill ha sex och att han vill att de ska träffas.

I höstas gick tjejerna till ansvariga på regementet och berättade vad som hade hänt. De ansåg att mannen agerade olämpligt med tanke på sitt uppdrag och sin ställning.

ANNONS

Den utpekade mannen hade en helt annan syn på saken och förhör med andra unga i hans närhet tyder på att de inte har utsatts för något olämpligt.

Samtidigt hade man på försvarsmakten svårt att se varför de båda tjejerna skulle hitta på en sådan historia.

Luftvärnsregementet beslutade om en egen utredning med egna förhör på grund av de motstridiga uppgifterna. Denna skickas nu till Försvarets personalansvarsnämnd för bedömning.

En av tjejerna säger i sin redogörelse till försvarsmakten att hon skickade en bild på sina bröst till mannen eftersom hon kände sig tvingad. Han ska därefter ha fortsatt begära bilder via sociala medier.

De beskriver båda hur de har känt sig tvungna att spela med då mannen har haft makt över dem.

Eftersom kontakterna ofta skedde i ett forum där det syns om den ena parten tar skärmdumpar så finns inte mycket av deras konversation med honom bevarad.

Det som finns är en diskussion om en övning där mannen sörjer att en av tjejerna inte ska vara med eftersom han har fixat en sovsäck. Han kan inte hjälpa sina känslor och saknaden skär som en kniv, menar han.

ANNONS

Det i sig bedömer inte rättsbefälet vid Halmstad garnison, Gunnar Stenberg, vara trakasserande utan snarare olämpligt.

– Man får tala med ungdomar på ett sätt som de förstår och inte misstolkar, säger han men tillägger att om anklagelserna om sextrakasserier stämmer så är det oacceptabelt.

– Det strider helt emot vår värdegrund inom Försvarsmakten.

Har ni polisanmält det här?

– Nej det har vi inte. Vi kunde ha gjort det, men eftersom vi är lite osäkra så har vi beslutat att skicka det vidare för prövning hos personalansvarsnämnden. De kommer sedan att få fatta beslut om en eventuell polisanmälan.

Er utredning har pågått under hela hösten. Om det skulle polisanmälas nu så sent i efterhand kan inte dröjsmålet påverka polisens jobb?

–Det viktigaste är att man gör det här noggrant. Vi har hämtat in alla uppgifter och jag tror inte att dröjsmålet påverkar, säger Gunnar Stenberg.

ANNONS

Är mannen kvar i tjänst?

–Ja han är kvar i ordinarie tjänst men han arbetar inte längre med ungdomsutbildning, säger rättsbefälet.

ANNONS