Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Foto: Arkiv

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Första snöfallet att vänta i Västsverige

  Vi är nu i mitten av november och vintern närmar sig med stormsteg. Efter fredagens spöregn gör solen förvisso en comeback under helgen men innan dess väntas snö – och kyla.

  – Jag kan se här att det redan på sina håll kan förekomma blötsnö i Västra Götaland, säger Ian Engblom, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I början av helgen är det ett lågtryck som plågar Västsverige med regn och höstrusk. Och under natten till lördagen kan en del blötsnö falla inåt landet, medan kusten får ännu mer regn under natten.

  – Det är främst det västsvenska låglandet som kan drabbas, som Borås och Ulricehamn. Längs kusten blir det fortsatt regn, säger han.

  Men enligt Ian Engblom rör sig lågtrycket sakta åt öster och Västsverige kan vakna upp till en relativt solig lördagsmorgon.

  – Lördagen bjuder på blandad blandad molnighet med klart till halvklart väder, säger han.

  Kall luft från norr

  Och i lågtryckets farvatten kommer det också kall luft som blåser ner från norr. De områden som drabbas av blötsnö får nu också temperaturer där kvicksilvret inte orkar ta sig särskilt långt över nollstrecket.

  – I Göteborg och längs med kusten blir det något varmare tack vara havet. Där ligger temperaturerna mellan fem till åtta grader, säger Ian Engblom.

  Stor risk för halka

  Tillsammans med nattens blötsnö och de kallare temperaturerna under resten av helgen kan det vara bra att vara försiktig när man ger sig ut på vägen. Ian Engblom menar att det mesta av blötsnön inte kommer att lägga sig på vägen. Men en blöt väg tillsammans med en nästan nollgradig värme innebär stor risk för halka.

  – Även om det inte är halt på en väg kan det vara det vid lokala partier av vägen, säger han.

  Bland annat höjer han ett varningens finger för vägar som går under broar.

  – Där kan vägen inte värmas upp lika lätt, och broar ligger ju nära vatten oftast. Då innebär det en ganska fuktig miljö som kan orsaka halka på vägen när det är så här kallt, säger Ian Engblom.

  Underbart är kort

  Solen stannar även kvar över regionen under söndagen med liknande temperaturer. En väderlek som håller sig in i nästa vecka.

  – Det kommer att vara lite småblåsigt så att temperaturen kan kännas minusgradig. Men så länge man klär på sig ordentligt kan det bli rätt trevligt i solen.

  Men underbart är som bekant kort. Och senare in på veckan ger sig ett nytt lågtryck in över Västra Götaland.

  – Då väntas mer moln in från väst och med det även en del regn, säger Ian Engblom.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.