Alfons Djurvall klättrade över staketet och var borta en timme utan att någon på förskolan märkte det . ”Det känns märkligt att något sådant här kan hända. Jag förutsätter att en förskola har tydligt dokumenterade rutiner och att man arbetar aktivt med att se till att de följs och förbättras” säger Henrik Djurvall.
Alfons Djurvall klättrade över staketet och var borta en timme utan att någon på förskolan märkte det . ”Det känns märkligt att något sådant här kan hända. Jag förutsätter att en förskola har tydligt dokumenterade rutiner och att man arbetar aktivt med att se till att de följs och förbättras” säger Henrik Djurvall.

Förskolan märkte inte att Alfons rymt

ANNONS
|

Det var en förmiddag i början av oktober som Alfons klättrade över staketet på gården och tog sig ut från Ugglums förskola i Sävedalen. Han gick till skolgården på sin storebrors skola och fortsatte sedan hem till familjens hus cirka en halv kilometer därifrån. Hemma tog Alfons fram sin trehjuling och gav sig iväg mot Sävedalens centrum.

– Han passerade flera vägar och till sist cyklade han längs Göteborgsvägen som är väldigt trafikerad. Han hade tänkt åka till affären, berättar mamma Åse Hautau.

En kvinna fick syn på Alfons och reagerade på att ingen vuxen fanns i närheten. Hon och ytterligare två personer lyckades lista ut var Alfons bodde. De följde honom hem och ringde sedan Åse, som inte hade möjlighet att svara på jobbet.

ANNONS

– Därför lämnade de honom på förskolan igen och när de kom dit hade ingen märkt att Alfons varit borta, säger Åse.

När hon väl fick beskedet åkte hon och hämtade sonen direkt.

– Jag var chockad, arg och ledsen och ville bara ha hem honom. Alfons förstod inte själv allvaret, men vi ville ändå inte lämna honom på förskolan dagarna efteråt.

Föräldrarna har anmält fallet till Skolinspektionen som kommer att granska ärendet. Henrik och Åse vill inte skuldbelägga pedagogerna, men tycker att händelsen visar på brist när det gäller dokumenterade rutiner och att ansvariga ser till att de följs.

– Sedan har pedagogerna också förklarat att de behöver vara fler för att ha kontroll, säger Henrik.

Föräldrarna påpekar dessutom att problemet med att barn klättrar på staketet uppmärksammats sedan ett år tillbaka. Bland annat har personal rapporterat om riskerna.

– Det är precis på samma ställe som Alfons klättrade över och där han kunde ha blivit påkörd. Varför kan man inte ta ansvar och agera innan något sådan här inträffar?

Enligt Ingela Martinez Löfgren, rektor på förskolan, har det funnits tydliga rutiner men de har inte efterföljts.

ANNONS

– Att det som hände kunde ske handlar om den mänskliga faktorn, man har inte checkat av barnen när de gick in från gården.

Efter att Alfons rymde har flera åtgärder gjorts. Bland annat har staketet setts över, grinden har fått ny låsanordning och närvarokontrollen förstärkts.

Varför kunde ni inte ha gjort det här tidigare?

– Staketet fanns med i en treårsplan och med facit i hand kan man tycka att vi skulle ha prioriterat annorlunda. Men i en kommun finns mycket som behöver åtgärdas och det var den här bedömningen vi gjorde.

Enligt Alexander Köhn, ordförande på Lärarförbundet i Partille, har tillbuden ökat i förskolorna och han är övertygad om att orsaken är brist på personal.

– Man har fler rutiner och checklistor, men har man inte tillräckligt med utbildad personal är det svårt att leva upp till dem. I dag har vi skyhöga sjuktal bland förskollärare och det är inte lätt att få in vikarier, då blir det svårare att sköta stora barngrupper.

ANNONS

Alexander Köhn hänvisar också till att Partille hamnade på plats 253 i Lärarförbundets senaste skolkommunrankning när det gäller resurser.

Men enligt Ingela Martinez Löfgren har det inget att göra med det aktuella fallet och den dagen Alfons rymde fanns tillräckligt med ordinarie personal på plats.

– Nu gäller det för oss att följa upp diskussioner med föräldrarna och arbeta med förtroendet.

Fakta: Sverige bästa skolkommun

Varje år utser Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommun. Rankningen bygger på 14 olika kriterier, exempelvis lärartäthet, resurser och meritvärde.

Vellinge hamnade i topp 2015.

Här är totalresultatet/resurser för några västsvenska kommuner:

Tjörn20/39

Kungsbacka33/166

Öckerö44/172

Härryda59/185

Orust63/24

Alingsås100/260

Mölndal115/281

ANNONS

Kungälv118/132

Lerum124/228

Partille127/253

Mark136/193

Stenungsund169/221

Göteborg211/150

Bollebygd219/236

Ale272/145

ANNONS